Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Az angol kifejezések problémái

Visszajelzések
2014. január 27. 12:00 | KR

A különírás-egybeírás a magyar szavak esetében sem könnyű, ha az egyik tag idegen eredetű, akkor pedig végképp nagy a bizonytalanság.

Egy kedves felhasználónk az offshore előtagú kifejezések írásmódjában nem volt biztos. Emellett nehezményezte, hogy a két eszköz (Helyes-e így? és Külön vagy egybe?) eltérő válaszokat ad, ami csak tovább fokozta a bizonytalanságot.

Válaszunkban részletesen kifejtettük az idegen tagú kifejezések és összetételek írására vonatkozó ismereteket.

Az újonnan bekerülő, még nem a magyaros írásmóddal leírt idegen szavak helyesírására nem tudunk javaslatokkal szolgálni (pl. offshore, off shore vagy off-shore). Éppen ezért az idegen szavakkal alkotott összetételekkel sem tudunk teljes körűen eljárni. A különírással-egybeírással kapcsolatos kérdéseihez azonban minden esetben a Külön vagy egybe? eszközt érdemes használni.
Maga az offshore kifejezés javasolt írásmódja – bár előfordul külön- és kötőjellel írva is (off shore, off-shore) – az egybeírás: offshore. Ez jóval egyszerűbb írásképet eredményez, mint a másik két forma.
Bár konkrét példát nem írt, mi volt a kérdéses – az offshore szóval alkotott – kifejezés, általánosságban azt mondhatjuk: az offshore melléknévi szófajú, s így jelzőként szokott viselkedni, ami különírást eredményez: offshore cég. Ha ehhez a különírt jelzős szerkezethez, a szerkezet egészéhez újabb utótagot kapcsolunk (pl. offshore cég + alapítás), akkor lehet még esetleg kérdéses az írásmód. Ilyen esetekben, ha egy különírt szókapcsolat egészéhez kapcsolunk utótagot, alkalmazzuk az ún. második mozgószabályt, azaz az eredetileg különírt szerkezetet alkalmilag egybeírjuk, s ahhoz kötőjellel kapcsoljuk az utótagot (pl. használt autó + kereskedés = használtautó-kereskedés).
Azonban ha a különírt szókapcsolatnak legalább az egyik, vagy akár mindkét tagja idegen szó (pl. heavy metal + őrület, maine coon + tenyésztés), akkor nem hajtható végre a mozgószabály, azaz az idegen szavak (vagy: az idegen és a magyar szó) nem írható alkalmilag egybe. Ilyenkor – jobb híján – mindent külön szóba írunk: heavy metal őrület, maine coon tenyésztés. Ugyanígy: offshore cég alapítás.
Az ilyen megoldások azonban nem szerencsések, ezért ha tehetjük, inkább fogalmazzuk át, írjuk körül: jelen esetben a birtokos alárendelői összetételt alakítsuk át birtokos alárendelői szószerkezetté a birtokos személyjel kitételével: offshore cég alapítása.
Az offshore cég írásmódját illetően tehát a Külön-egybe modul helyesen jár el. Az offshore cég alapítás esetében sajnos a program nem ad helyes megoldást. A probléma összetettsége miatt sajnos az ilyen típusú szóalkotásokat egyelőre nem kezeli tökéletesen rendszerünk, de tervezzük, hogy a jövőben valamilyen megoldást az ilyenfajta kérdésekre is képes legyen adni a rendszer.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)