Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Családnévmumus

Visszajelzések
2013. október 9. 10:30 | KR

Hogyan okozhatnak helyesírási problémát a családnevek, ha azok uralkodóházak is? A kérdést e-mailben kaptuk.

A portált munkatársaink folyamatosan fejlesztik. A javítandó hibák és pótolandó hiányosságok legnagyobb részére maguk a felhasználók mutattak rá.

A következő e-mail is egy ezek közül.

A Habsburg-ház és a Habsburg-család helyesírására keresett rá a kérdező. Problémája első körben az volt, hogy nem volt biztos a megfelelő eszköz használatában (Külön vagy egybe?, Helyes-e így? vagy Névkereső). A Külön vagy egybe? eszköz a „Habsburgház” javaslatot adta, és az AkH. 104–128, OH. 103–120 pontjaira hivatkozott, a Névkereső pedig a „Habsburg–Lotaringiai-ház” kifejezést ismerte csupán. Talán a tulajdonnevekkel alkotott efféle szerkezetek nem írhatók le programok segítségével?

A kérdésre válaszoltunk, a problémát pedig orvosoltuk.

Igen, sajnos a tulajdonnév + köznév kapcsolatok nem automatizálhatók, hiszen ahhoz a rendszernek a jelentést is értelmezni kellene. Jelen esetben tudni kellene, hogy uralkodóház-e a beírt családnév, ugyanis a családnevekkel alkotott kifejezések írásmódjáról azt kell tudni, hogy alapjában véve mindig különírjuk a {valamilyen családnév} + család kifejezéseket; kivéve, ha a családnév uralkodóház neve ({valamilyen urakodóháznév} + ház, család, dinasztia mindig kötőjelet kíván). Ahogy egyéb szabályokkal nem megoldható problémák esetében, megoldásként e mögé is teszünk egy adatbázist (uralkodóházakkal és dinasztiákkal), amit a Névkereső és a Külön vagy egybe? eszközökbe építünk, így már kezelhetővé válnak az efféle szerkezetek.
A helyes megoldások: Habsburg-ház és a Habsburg-család. De: Szabó család.

Köszönjük!

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)