Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Féle, szerű és a többiek

Visszajelzések
2014. május 26. 11:00 | KR

A problémát már orvosoltuk, azonban felhasználónk észrevétele fontos és nehéz pontra tapintott rá.

A portál több verziófrissítést élt már meg, köszönhetően az Önök kérdéseinek, javaslatainak. A következő észrevételben jelzett hibát azóta már javítottuk.

Kedves felhasználónk jelezte, hogy a portál a Kossuth + féle kifejezésre a *Kossuthféle írásmódot javasolja a Külön vagy egybe? eszköz, ő azonban úgy látta, hogy A magyar helyesírás szabályainak 11. kiadása szerint az ilyen típusú kifejezések kötőjellel írandók. Melyik is lehetett akkor a helyes és mi lehetett a probléma?

A tulajdonnevek toldalékolását, valamint a tulajdonnevekkel alkotott szóösszetételeket csak korlátozottan kezeli portálunk. A Névkereső és a Külön vagy egybe? eszközökről régebbi posztjainkban írtunk részletesen.

A -féle (továbbá -szerű, -fajta, ehhez hasonlók még a -szerte, -számra) egy ún. képzőszerű utótag, amely ugyanúgy viselkedik, mint az önálló összetételi tagok, tehát kötőjellel kapcsolódik a tulajdonnevekhez. A képzőszerű utótagok sajátossága, hogy önállóan nemigen fordulnak elő. Ezeket korábban nem ismerte fel az eszköz, ez okozta a fent említett hibajelenséget.

A helyes megoldás tehát a kötőjeles: Kossuth-féle.

A hibát azóta javítottuk, így a Külön vagy egybe? eszköz kiadja a helyes választ.

Köszönjük az észrevételt!

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)