Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Kirakós a szavakkal I.

Érdekességek
2014. november 3. 12:00 | KR

Pecsa, APEH, HÖK, közért; jól hangzó, ma már sűrűn használt szavak, de mi a közös bennük?

A szóalkotás különböző módjairól már több blogposztban írtunk. Nem hagyhattuk hát ki korunk termékeny és viszonylag fiatal szóalkotásmódját, a mozaikszókat, amelynek alapjai a több szóból álló mozaikok. A mozaikszók háromfélék lehetnek, így kellően szabad kezet adnak a kreatív szóalkotásra, amely akár egy jó reklám alapját is adhatja. Fontos, hogy kimondható legyen, emellett a nyelvi lelemény gyakran kihasználja, hogy az alkotott szó egybeessen egy értelmes szóval, például Fidesz (Fiatal Demokraták Szövesége), lat. fides ’hit, bizalom, szavahihetőség, hűség’.

Az első nagy csoport a betűszók csoportja, amely valamilyen többszavas szerkezet elemeinek kezdőbetűiből alakul. Ezek lehetnek tulajdonnéviek, mint például HVG (Heti Világgazdaság), ENSZ (Egyesült Nemzetek Szövetsége), OSZK (Országos Széchényi Könyvtár), vagy köznéviek, például pzs (papír zsebkendő), zh (zárthelyi [dolgozat]), eb (ellenőrző bizottság).

A mozaikszók második csoportja a szóösszevonás. Ez csupán annyiban tér el az előzőtől, hogy nemcsak a kezdőbetűt, de nagyobb egységeket megőrizhet. Többségük tulajdonnév, mint a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) vagy az Orex (Óra-Ékszer Kereskedőház Rt.), de előfordulnak köznevek is: maszek (magánszektor), számtech (számítástechnika).

A harmadik, legfiatalabb csoportban olyan egyéb mozaikszók szerepelnek, amelyek egy teljes névből egész, tájékoztató szerepű, többnyire termék- vagy tevékenységjelölő szavakat megőrző intézménynevek. Ilyenek például a Zalatej, Budagáz, Albavolán.

A mozaikszók helyesírási vonatkozásairól a következő posztban olvashatnak.

A kreativítás nemcsak a megalkotásukra, de ezek vicces feloldására is kiterjedhet. Ki ne hallotta volna már például a BME beszarsz, mire elvégzed feloldását?

Önök milyen vicces mozaikszó-feloldásokat ismernek?


A kép forrása: mozaikos.blog.hu.

Címkék: szóalkotásmód

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)