Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

A 10 legidegesítőbb helyesírási hiba

Interaktív
2014. június 18. 16:30 | LZS & KR

Igekötők, vesszők és kezdőbetűk. Meglepő a felhasználóink szerinti legidegesítőbb helyesírási bakik listája. Vagy mégsem?

A helyesiras.mta.hu portál Facebook-oldalán közvélemény-kutatást végeztünk: arra voltunk kíváncsiak, hogy az oldal kedvelői mely helyesírási hibákat találják a legbosszantóbbnak. Az érkezett hozzászólások alapján listába gyűjtöttük a tíz legdühítőbb helyesírási bakit.

Kezdődjék hát a visszaszámlálás!

10. Birtokos személyjel ly-nal írva.

alt-string for the image

Felhasználóink jelentős része idegesítőnek találja, ha a névmások birtokos személyjelét (-ja/-je) ly-nal írják: *milye, *valamilye, *semmilye.



9. A -d végződésű igék felszólító módú alakja.

alt-string for the image

Például: *küld, *mond. Helyesen ezek a formák két d-vel írandók.



8. A mindig hosszú í-vel.

alt-string for the image

Előkelő helyet foglal el a listában a mindig második i-jének megnyújtása (*mindíg).


7. A szó végi -u, -ú, -ü, -ű helytelen használata.

alt-string for the image

Létezik néhány rövid u-ra, ü-re végződő szavunk (áru, falu). A szóvégi magánhangzó írásbeli megnyújtása nem egy felhasználónak borzolja az idegeit (*árú [főnév]).

6. Indokolatlan nagy kezdőbetű.

alt-string for the image

Sokak szemét szúrja az indokolatlan nagybetűhasználat (*Húsvét, *Karácsony), ezen belül a személyes névmások nagybetűvel írása (*Veled, *Önök). Az AkH. szerint az ünnepnapokat stb. nem javasolt nagybetűvel írni, míg levélben a fokozott tisztelet kifejezése érdekében használhatunk nagybetűt a megszólításoknál.

5. Különírás-egybeírás.

alt-string for the image

A különírás-egybeírás kérdéskörét nem véletlenül gondolják sokan nehéznek. A szóösszetételek különírását ettől függetlenül sokan nem nézik jó szemmel, így ez a hiba kapta az előkelő 5. helyet. Pl. *autó vásárlás, *iskola igazgató, *állás hirdetés.

4. A vesszők helytelen használata.

alt-string for the image

Bizonyos „szabályok” (olykor csupán helyesírási mítoszok), amelyeket fiatalkorunkban álmunkból felkeltve is tudtunk, mankóként szolgálhatnak (pl. „hogy előtt mindig kell a vessző”). A vesszőhasználat azonban ennél jóval összetettebb kérdés. Segítségképpen a Helyes blogon erről poszt is született.

3. A mássalhangzók megnyújtása.

alt-string for the image

Bizonyos szavakat, bár rövid mássalhangzókkal írjuk, hosszan ejtünk (pl. lesz [lessz], utána [utána] ~ [utánna]). Ezeknek az írásbeli jelölése előkelő helyen végzett az irritáló hibák listáján (*lessz, *utánna).

2. Az igekötő helytelen használata.

alt-string for the image

A második legidegesítőbb hiba a sokak szerint az okostelefonok okozta helytelen igekötőhasználat. Legyen szó akár helytelen egybe- (*megtudom csinálni), vagy helytelen különírásról (*ki megyek).

1. Általában j és ly felcserélése, főleg a muszáj ly-nal írva.

alt-string for the image

Meglepő-e vajon, hogy az első helyen a j/ly felcserélése végzett? Külön figyelmet kapott a muszáj szó, melynek *muszály írásmódja sok olvasónknál okoz sikítófrászt. (Olyannyira, hogy a témában még külön weboldal is született: http://www.muszaj.hu!).


Címkék: hibák, humor

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)