Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Meddig az addig?

Közönségszolgálat
2016. április 1. 12:00 | LZS

Olvasónknak az -ig határozórag értelmezésével akadt gondja.

Egyik kedves olvasónk azzal a kérdéssel fordult a nyelvi tanácsadó szolgálathoz, hogy nem egyértelmű számára az -ig határozórag jelentése: „Egyes esetekben ami az -ighez van kapcsolva, az beletartozik még az adott gondolathoz, más esetekben pedig már nem.” Az alábbi példákat hozta:

Azt írom, hogy péntekig tart a tavaszi szünet, akkor a péntek még beletartozik. Ma kedd van. Megkérdezik, hogy meddig érek rá, s az a válaszom, hogy péntekig, akkor kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is ráérek, szombattól pedig nem.
Míg például az időjárás-jelentésnél többször hallottam, hogy azt mondták, vasárnapig lesz szép idő, s utána kiemelték, hogy vasárnap front jön, és elromlik az idő. (S nem azt, hogy szombatig lesz jó idő, és vasárnaptól elromlik) Vagy pl. 18 éves korig nem kap az ember dohányárut.
Ezekben az esetekben már az adott nap, kor stb. nem tartozik már bele az adott tartományba.

A tanácsadó szolgálat munkatársa a következőt válaszolta:

Az -ig határozórag mindig valamilyen határt jelöl meg, ezért határvető ragnak is nevezik a nyelvészeti szakirodalomban.
Jelentésértelmezése többnyire világos, vagy azért, mert az -ig raggal jelölt szó maga is olyan határértéket jelent, amelynek nincs számottevő időbeli vagy térbeli kiterjedése, például: elment a kapuig; 8-tól 2-ig dolgozik; vagy pedig azért, mert a szövegkörnyezet eligazít bennünket, például elfutott a kerítésig, majd visszaszaladt stb.
Néha azonban, ahogy Ön is írja a példáiban, főként időtartam esetében, megvan a félreértés veszélye. Ilyenkor nem a nyelvi szabályok, hanem a kialakult szokások döntenek az -ig értelemzését illetően. A következő esetek a gyakoriak:
  1. Keltezésnél, például a a kiállítás február 28-ig tart nyitva típusú időtartam-jelölésbe a 28-a még beletartozik.
  2. Időtartam-jelölésnél: péntekig tart a tavaszi szünet esetében is a péntek még beletartozik a szünetbe; ha e hónap 20-áig szabadságon leszek, akkor még 20-án is szabadságon leszek. A tól-ig időtartam kezdő és végszakaszát (máskor kezdő és végpontját) foglalja magában a határozórag: a bolt 10-től 14-ig (két óráig) van nyitva; hétfőtől szombatig végezték a munkákat (szombaton is) stb.
  3. A helyviszonyragok esetében más a jelentésértelmezés. Az elmegyek az autóig az autót mint célt, mint végpontot jelöli, és természetesen nem vonatkozik a beszállásra már.

A kép forrása: earthporm.com.

Címkék: ragozás

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)