Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Még több birtoklás

Nyelvészet és helyesírás
2016. február 19. 13:00 | Falyuna Nóra

Egy korábbi posztunkban a birtokjel és a birtokos személyjel közötti különbségekre fókuszáltunk, említést kapott azonban a birtoktöbbesítő jel is. Most erről írunk bővebben.

A birtoktöbbesítő jel a birtok többségét fejezi ki, a birtokjel után (apámé-i), illetve a birtokos személyjel előtt (könyv-ei-m) áll. Alakjai az -i, -ai/-ei, -jai/-jei (hajó-i, lány-ai, fiúé-i, fiók-jai-m).

Az -i csak a magánhangzóra végződő szótövekhez járulva fejezi ki a birtok többségét (kapu-i-d), a mássalhangzóra végződő szótövek esetén használatos a többi (-ai/-ei, -jai/-jei). Ezek gyakorisága életre hívta azt a tendenciát, hogy már a magánhangzóra végződő szótöveken is használatosak, így a köznyelvben az -i végű szavakhoz is kapcsolódnak, például: fagyi-jai, pasi-jai, póni-jai.

Ez a jelenség olyannyira benne él a köznyelvben, hogy nemcsak az új helyesírási szabályzat, hanem a korábbi szabályzat szótárában is jelölve van mindkét alak, például: csokijai v. csokii; dzsekijei v. dzsekii; fagyijai v. fagyii; gofrijai v. gofrii; mozijai v. mozii; zoknijai v. zoknii.

Önök melyik alakváltozatot használják inkább?

Címkék: szóelemzés, jel

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)