Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

„Sej, haj, cserefakaró, selyemgatya, nájlonbugyigó”

Érdekességek
2016. március 1. 12:00 | LZS

Nejlon? Nájlon? Nylon? Melyik a három közül?

Harisnya, gitárhúr, szatyor, kötél, autóalkatrész – manapság már szinte mindenütt találkozunk a nejlonnal. Helyesírása azonban máig ingadozik a gyakorlatban.

A nejlont Wallace Hume Carothers amerikai vegyész alkotta meg 1937-ben. A NYLON név magyarázata – egy elterjedt tévhit szerint – a New York (NY) és a London (Lon) szavak összevonásából ered. Valószínűbb azonban, hogy az anyagot előállító kutatóvegyészek feleségeinek kezdőbetűiből állították össze a betűszót: Nancy, Yvonne, Lovella, Olivia, Niha.

A nejlon írásmódja máig ingadozik, holott már az akadémiai helyesírási szabályzat 10. kiadásának (1954) szótári részében megtaláljuk: nylon harisnya.

A népszerű anyag kiejtése kezdetben [nájlon] volt, mint ahogy például ez a negyvenes évekbeli slágerszöveg is mutatja:

„A bárban kacéran flörtöl, / És nájlont visel a lábán / Száz mohó férfi szem rögtön / Jaj, de leszalad a bokáján” (Horváth Jenő – Halász Rudolf, egyes vélekedések szerint Hadai Győző: Este fess a pesti nő).

Az akkori írásmódról nincsenek adataink, a dalszöveg az akkori kiejtéshez szolgálhat bizonyítékul.

Gergely Márta Szöszi-trilógiájában, amely az ötvenes években játszódik, többször előfordul a nejlon. Az első kötet (1958) egyik mellékszereplőjét, a huligánlányt Nájlon Bébinek hívják. Ugyanakkor a második kötetben (1960) a népszerű ruhaanyag neve következetesen nylonnak íródik.

„És nézze nagymama ezt a fekete alapon tarka mintás nylon estélyiruhát… […] És olyan nylonkombiné van hozzá, hogy azt magát külön is lehetne viselni estélyi ruhának.”

A Magyar történeti korpusz tanulsága alapján 1984-ig háromszor fordul elő a szó nájlon alakban:

„Egy sárközi asszony pl. a ruházatról beszélve krebdesint, nájlont emleget” (1954).
„És lettek repülõk, igaz, lettek nájlonruhák, igaz? Megmondta a nagyfater” (1975).

Ezzel szemben az akkori helyesírási normának megfelelő nylon alak viszont 35-ször fordul elő az 1984 előtt keletkezett szövegekben.. Ami a nejlon alakot illeti, arra a korpusz 6 db 1984 előtti találatot ad – ebből azonban három esetben a kiadás éve 1984 utáni, maga a mű keletkezési ideje nem.

Az 1984-es helyesírási szabályzatban mindenesetre már nem nylon, hanem nejlon szerepel (és a korábbi különírt nylon harisnya helyett nejlonharisnya). Az új szabályzat feltehetőleg az akkori sztenderd kiejtésnek megfelelő alakot kodifikálta (mint ahogy a 2015-ös szabályzat is ezt tette például a búra és az árbóc esetében) – arról azonban nincsenek adatok, hogy mikor kezdte a [nájlon] alakot felváltani a [nejlon]. (Ugyanakkor Erdélyben máig a [nájlon] a szokásos forma.)

Ami a jelenkori állapotot illeti: a Magyar nemzeti szövegtár tanulságai szerint a nylon írásmód a leggyakoribb (364), egy kicsivel kevesebb találatot (336) kaptunk a nejlon alakra. Végezetül a nájlon csak 26-szor fordul elő a korpuszban.


Forrás: http://www.urbanlegends.hu/2011/10/nylon-neve-new-york-london-szavakbol-szarmazik.

Címkék: alakváltozatok

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)