Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Mennyiben programozó egy művész?

Visszajelzések
2013. december 28. 13:00 | KR

Két szó (összetételi tag), három különböző írásmód, három eltérő jelentés. Mi is a különbség? A kérdés e-mailben érkezett.

Ami szép a magyar nyelvben az egyúttal nehéz is, még az anyanyelvűek számára is. A beszédben a megértést sok minden segítheti: a kontextus, a hanglejtés, akár az utólagos magyarázat stb. Írásban ezt a különböző írásképekkel támogathatjuk. Ennek jó példája az e-mailben kapott kérdések közül a következő.

Oldalalukon a Külön vagy egybe? eszköz a programozó + művész bemenetre három különböző javaslattal is szolgál: egybe, külön vagy kötőjellel.

Felhasználónk továbbá arra volt kíváncsi, hogy hogyan kell írni azt a programozót, aki művészetként tekint hivatására.

A Külön vagy egybe? eszköz helyesen adja meg mind a három javaslatot, természetesen ezek más-más jelentésben használandók:
  • A programozó művész egy olyan művész, aki épp programozik: Amint megláttam a programozó művészt, kisiettem a szobából.
  • A programozó-művész olyan esetben használható, ha valakinek két szakmája van, ez egyfajta mellérendelés. Ugyanilyen például a szerkesztő-műsorvezető, szoftverfejlesztő-nyelvész: Ismertem régebben egy programozó-művész fiatal nőt, különleges személyisége volt.
  • A programozóművész egybeírva lehet jelentéssűrítő összetétel, tehát például valaki programozó, de úgy tekint a hivatására, mint művészetre: A kollégám már inkább programozóművész, mint programozó.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)