Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

A nép tán etimologizál

Érdekességek
2014. március 7. 11:00 | KR

Találékony az ember, ha olyan kifejezést hall, amit nem ismer: gémkapocs, offsort, halogén, avagy szóalkotás picit másképp.

A népetimológia – más néven szóértelmesítés, szóferdítés – sokféle lehet, és sokféle indokkal keletkezhet. Némelyik használatban marad, és múltja elhomályosul, némelyik egy-egy trend végével kikopik. Ami biztos, hogy kreatív és néha mulattató a nyelv efféle alakulása.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy pontosan mit értünk népetimológia alatt. Egyesek szerint a népetimológia a szóértelmesítés, míg az ismert szavak játékos elferdítése egy hasonló szóalkotásmód, de nem nevezhető népetimológiának. Mások szerint mind a látszólag értelmetlen szavak értelmessé tétele (szóértelmesítés), mind a szóferdítés népetimológiának tekinthető.

A szóértelmesítés idegen szavak esetében egyfajta ösztönös tevékenység, amikor is a hibásnak gondolt vagy nem értelmezhető szavakat, szótagokat asszociatív módon kijavítják, értelmes magyar szóval helyettesítik. Erre jó példa a pufajka, amely eredetileg az orosz fufajka 'vattakabát' pufi szó hangalaki-jelentésbeli hasonlóságán alapuló képzés, vagy a durrdefekt, amely a német Durchdefektből származik.

Még ma is előfordul szóértelmesítés (pl. karos-széria), de egyre gyakoribbak a már ismert szavak játékos elferdítése: majonézmajomész, filefilé, agronómusugrómókus.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy a halandzsa is tekinthető népetimológiának vagy sem. (Vagyis az idegen kifejezéseket nem értelmes, hanem hasonló hangzású, de értelmes jelentéssel nem bíró szavakká alakítják át.) Ha igen, abban az esetben a Bikicsunáj talán az egyik leghíresebb népetimológiánk. Természetesen ezzel lehet vitatkozni.

Ha már a zeneszámoknál tartunk, a Levelet kaptam, lájf.. a 80-as évek második felének slágere is egy az igencsak elhíresült félreértések közül.

A sort természetesen lehet folytatni…

Erről részletesebben a következő oldalakon olvashat:

http://www.nyest.hu/hirek/vercsorgo-hinivirus-amikor-nevet-ad-a-nep-1-resz

http://www.nyest.hu/hirek/az-osontol-a-tecsoig-amikor-nevet-ad-a-nep-2-resz

http://e-nyelvmagazin.hu/2013/12/10/nepetimologia-2-bikicsunaj/

Címkék: szóalkotásmód

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)