Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Mettől meddig? Dátumtartományok helyesírásáról

Közönségszolgálat
2015. február 27. 11:30 | LZS

Több olvasónk is érdeklődött, hogyan kell eljárni dátumtartományok írásmódja esetén. Nézzük meg az ezzel kapcsolatos alapvető tudnivalókat!

Dátumok írásmódjával kapcsolatban ajánljuk figyelmükbe Dátumok eszközünket, amely a beírt dátum összes lehetséges formáját megadja, továbbá a leggyakrabban használt toldalékolt, illetve névutós alakokat is. Van azonban néhány eset, amelyre nem ad választ sem az eszköz, sem az akadémiai helyesírási szabályzat – több olvasónk érdeklődött már arról, hogyan kell írni bizonyos dátumtartományokat, kell-e pont, kell-e szóköz a nagykötőjel elé stb.

A legegyszerűbb eset, amikor egy hónapon belül van a tartomány: 2015. február 1–28. Ilyenkor az AkH. 263. c) pontját alkalmazzuk, amely kimondja, hogy a valamettől valameddig viszonyt kifejező szavak közé (jelen esetben számok) nagykötőjelet teszünk.

Nem szól azonban a szabályzat arról az esetről, amikor az intervallum már átnyúlik a következő hónapba: legyen a tartomány például 2015. február 1-től 2015. március 31-ig. Hogyan írjuk le ezt tömörebben, a határozóragok (-tól, -ig) kitétele nélkül? Nyilvánvaló, hogy itt is nagykötőjellel fejezzük ki a valamettől valameddig viszonyt, de vajon kell-e pontot tenni az első dátum napja után? Tehát: 2015. február 1.–2015. március 31. vagy 2015. február 1–2015. március 31.? Sőt még az is felmerül, hogy vajon nem kellene-e a nagykötőjel elé és mögé szóközt tenni.

Hogy is van ez tehát?

Az akadémiai helyesírási szabályzat nem rendelkezik erről az esetről, ugyanígy az Osiris Helyesírás sem. Közönségszolgálatunk azt javasolja – természetesen nem kötelező érvénnyel –, hogy célszerű kitenni a pontot, mivel az időintervallum másik fele már egy másik hónapra esik: 2015. február 1.–2015. március 31. Ezt az írásmód figyelembe veszi a nagykötőjelnek ama tulajdonságát, miszerint „tapad”, vagyis szóközök nélkül kapcsolódik.

Elfogadható azonban, sőt tipográfiailag védhető az a változat is, ha kitesszük a szóközöket a nagykötőjel elé és mögé: 2015. február 1. – 2015. március 31. [Vö. AkH. 263. c): Bonyolultabb esetekben a nagykötőjel kivételesen szóközökkel illeszkedhet a tagok közé: f. hó 5. – f. hó 25.]

Ugyanígy járunk el akkor is, ha a dátumtartomány már a következő évbe nyúlik át: 2015. február 1. – 2016. február 28.


A kép forrása: http://www.pouted.com

Címkék: dátumok, írásjelek

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)