Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Egyébként irgum-burgum

Érdekességek
2016. március 16. 14:30 | KR

Most a trolik új, hangos utastájékoztatójában használt egyébként jelentése késztetett gondolkodásra minket.

Ha már utaztak a 75-ös trolival – legalábbis mi azon hallottuk –, akkor találkozniuk kellett az új utasfigyelmeztetéssel, amely valahogy úgy szól: Kérjük, ne álljanak az ajtó elé, egyébként az ajtó nem csukódik be!

Amikor az út során harmadszorra játszotta le a vezető a felvételt, rájöttem, mi az, ami furcsán hangzott számomra a mondatban: az egyébként. Elkezdtem azon tűnődni, én milyen kontextusban használom az egyébkéntet mint kötőszót.

Nézzük is meg, mit jelent az egyébként!

A Magyar értelmező kéziszótár szerint az egyébként egy határozószó (a Magyar grammatika szerint kötőszószerű határozószó), amely szinonimája lehet a máskéntnek, továbbá jelentheti azt, hogy egyéb tekintetben, más esetekben (pl. abban tévedett, de egyébként igaza volt). Használandó az előzményt összefoglaló vagy tartalmát megerősítő mondat bevezetésére (általában, különben is), pl.: Tetszett neki is, nekem is, egyébként mindenkinek. Továbbá más tárgyra való áttérés áthidalására (különben) pl.: Egyébként búcsúzom, mert holnap elutazom.

A WikiSzótár.hu további jelentésekkel és példamondatokkal szolgál. Először a határozószóként taglalja az egyébként jelentéseit és funkcióit.

  • Másféle nézőpontot vezet be; ’más vonatkozásában, a többi szempontból’. Pl.: A ruhám kicsit elnyűtt, egyébként csinos.
  • Új témát vezet be; ’az előbbi témától eltérve’. Pl.: Egyébként hogy van a nagyi?

Ezt követően kötőszóként veszi végig az egyébként jelentéseit és funkcióit.

  • Egy másik esetre vonatkozó közlést vezet be; ’más alkalmakkor; más időkben; általában’. Pl.: Ma hibázott, egyébként viszont mindig ügyesen dolgozik.
  • Részletezés folytatását vezeti be; ’az előbbieken túl’. Pl.: Szép volt a vidék és az egész hotel, egyébként pedig minden szempontból kifogástalan kiszolgálást kaptunk.

A máskülönben és az egyébként kifejezések nem szinonimák, mivel bár van a jelentésükben átfedés (’másként, más tekintetben’), a máskülönben kötőszóként a mert szinonimája. Pl.: Légy jó, máskülönben megharagszom.

Talán kevésbé lenne szokatlan az utastájékoztató szövege, ha az egyébként helyett a máskülönben kifejezést használná. Az is lehet azonban, hogy idővel ez is megszokottá válik számomra is.

Egyébként Önöknek mi a véleményük?

A kép forrása: www.ujbudaportal.hu.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)