Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Eszközleírás: Névkereső

A portálról
2013. december 10. 14:00 | KR

Folytatjuk az eszközök használatának bemutatását; most a Névkeresőn a sor.

Tulajdonnevek a személynevek, az állatnevek, a földrajzi nevek, a csillagnevek, az intézménynevek, a márkanevek, a kitüntetések és díjak nevei és a címek.

A tulajdonnevek helyesírására A magyar helyesírási szabályzat számos pontja vonatkozik (154–201. pont). Listákat többek között a Magyar Postától kaptunk. Ezenkívül a többi eszközben használt elemzőprogramok forrásai is rendelkezésünkre álltak, továbbá a publikusan hozzáférhető telefonkönyvi adatok. Így tartalmaz a Névkereső eszközünk több mint százezer magyar vonatkozású földrajzi nevet, több mint százezer vezetéknevet és több ezer kereszt- és becenevet.

Láthatjuk tehát, hogy sajnos a tulajdonnevek nyolc típusából csak kettőt tudtunk kellően lefedni. Az intézmény- és márkanevekkel alapvető probléma, hogy a bejegyzett nevek közül sok olyan van, amelynek helyesírása nem felel meg az AkH. szabálypontjainak.

Ha máshol (Külön vagy egybe?, Helyes-e így?) nagybetűvel írunk be szavakat, a rendszer átirányít a Névkereső eszközhöz, feltételezve, hogy tulajdonnévvel kapcsolatos problémánk van.

Ahogy elkezdjük begépelni a szót, egy folyamatosan bővülő listában kapunk találatokat. Az eszköz a megoldásokon kívül a névtani kategóriákat is megadja (földrajzi név, településnév, személynév, vezetéknév, keresztév, természetföldrajzi név, családnév, férfinév, női név, becenév) segítendő a választást a kétes eseteknél (Margit sziget természetföldrajzi név – Margitsziget településnév).

Az olyan esetekben, amikor bár nem számít tulajdonnévnek a kifejezés, mégis a kis-/nagybetűvel kapcsolatos a bizonytalanság a képzőktől függetlenül, sajnos a rendszer nem tud válasszal szolgálni. Ezekre jó példák a fontosabb napok vagy ünnepek vagy az egyezmények (karácsony, tordai országgyűlés, anyák napja).

Ezenkívül, ahogy azt előző Helyes használat: Külön vagy egybe? posztunkban említettük, a tulajdonnevekkel alkotott kifejezések kezelése meglehetősen korlátozott, hiszen itt fontos a jelentés is, amivel a rendszer egyelőre nem tud mit kezdeni (István-nap, Ariel mosószer).

A Névkereső eszközünket folyamatosan bővítjük mind a kategóriák pontosítását, mind az adatmennyiséget tekintve.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)