Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Főétel: rakott krumpli és hal Orly módra

Nyelvészet és helyesírás
2014. április 1. 10:00 | LZS

Előző posztunkat folytatva: milyen ételnevek helyesírásában van tehát még összevisszaság?

Az ételnevek esetében problémákkal a helyesírás számos területéről találkozhatunk. Kezdve a különírással-egybeírással, a tulajdonnevekkel és azokkal alkotott összetételeken át a számnevekig.

Az ételnevek között gyakorta találkozhatunk többszörös (kettőnél több tagból álló) összetételekkel. Néhány példa: gyöngytyúkerőleves, marhalábszárpörkölt, zöldborsókrémleves, sárgaborsó-krémleves. Az ilyen „hosszú” szavak helyesírása ingadozó az írásgyakorlatban (!a hibás alakok előtt * jelet használunk!): hol egybe, hol külön, hol kötőjellel látjuk őket: *zöldborsó-krémleves, *sárgaborsó krémleves. Ezeknek a helyesírására sem vonatkozik semmilyen különleges szabály: csupán a szótagszámlálás szabályát kell alkalmaznunk. Mivel a zöldborsókrémleves négy összetételi tagból áll, de szótagszáma pont hat, ezért még egybeírjuk, ellentétben a sárgaborsó-krémlevessel, amely már hét szótag, így a fő összetételi határon kötőjellel tagoljuk.

Nagy az összevisszaság a valamilyen módra (à la) készült ételneveknél is. Néhány adatolt írásmódú (tehát nem feltétlenül helyes) példa: pulykamell Orly módra, *süllőszeletek orly módra, *tök és padlizsán DuBarry-módra, *sült csirkecomb Jóasszony módra, *pulykamelle (sic!) jóasszony-módra, csülök pékné módra.

Kell-e kötőjel a módra elé? És milyen kezdőbetűvel írjuk az előtte található főnevet?

Az első kérdésre egyszerű a válasz: nem teszünk kötőjelet a módra elé. A másik kérdésre a válasz attól függ, tulajdonnévvel vagy köznévvel van-e dolgunk. Természetesen látni fogjuk pl. a desszerteknél is (következő posztunk), hogy ezt sem mindig egyszerű eldönteni. Ahogy arról egy korábbi posztunkban írtunk, előfordul hogy bizonyos tulajdonnevek köznevesülnek (pl. dobostorta). Többnyire azonban tudni lehet, hogy az adott tag tulajdonnév vagy köznév. Néhány példa a tulajdonneveket tartalmazó ételnevekre: Dubarry módra, Orly módra, Marengo módra, Gundel módra.

A köznevek például: konyhafőnök módra, jóasszony módra, pékné módra, bajor módra.

További félreértésekhez vezethető ételnevek a számjegyet tartalmazó nevek, különösen ha azok nincsenek kiírva, csupán számmal jelezve (pl. 3 sajtos penne). Ez a forma helyesírási szempontból nem helytelen, de esetleges értelmezési problémákhoz vezethet: ’3 darab sajtos pennéről’ van szó, vagy pedig ’a háromsajtos pennéről’. A számneveket tehát jobb betűvel írni.

Természetesen a desszertekről sem feledkeztünk meg. Következő posztunkban azok helyesírásáról olvashatnak bővebben.

Címkék: ételnevek

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)