Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

A jelentéstapadásról

Érdekességek
2015. március 3. 12:30 | LZS

Rágyújt, tokaji, farkas és farmer: vajon mi a közös bennük? Alább kiderül.

A magyar nyelv ritkább szóalkotásmódjait bemutató sorozatunkban ezúttal az ún. jelentéstapadást ismertetjük. A jelentéstapadást tekinthetjük a szórövidülés egyik fajtájának, mert a létrejött új szó mindenképpen rövidebb a kiindulási alaknál. De mi is történik pontosan?

Induljunk ki abból, hogy a mondatban egymás mellett gyakran előforduló, szószerkezetet alkotó szavak jelentése gyakran hat egymásra, például az egyikhez hozzátapad a másiknak a jelentése, aminek következtében a szószerkezet egyik tagjának ugyanaz lesz a jelentése, mint az egész szószerkezetnek. Nézzük meg ezt egy példán! A népszerű magyar sütemény, a somlói galuska neve egy minőségjelzős szerkezet. Az idők folyamán az egész szerkezetnek a jelentése (süteményfajta) hozzátapadt a jelzőként szolgáló somlói szóhoz. A somlói önmagában tehát főnévvé vált, és azt a bizonyos süteményfajtát jelenti.

A jelentéstapadás különböző eseteit az alábbi szempontok alapján csoportosíthatjuk:

1. Szószerkezetekből jelentéstapadással keletkező szavak:

  • Minőségjelzős szerkezet: somlói galuska → somlói, tokaji bor → tokaji, vonós hangszer → vonós, s ugyanez ment végbe egy jóval korábbi keletkezésű szavunk esetében is: farkas állat → farkas.
  • Tárgyas szerkezet: asztalt terít → terít.
  • Határozós szerkezet: rágyújt egy cigarettára → rágyújt, szűkölködik anyagiakban → szűkölködik.
  • Alanyos szerkezet: delet üt az óra → delet üt.

2. Szóösszetételből rövidült szavak:

  • Minőségjelzős összetétel: feketekávé → fekete, gyorsvonat → gyors.
  • Birtokos jelzős összetétel: napkelet → kelet, napnyugat → nyugat, filmforgatás → forgatás.
  • Jelentéssűrítő összetétel: diákjegy, diákigazolvány → diák, mackónadrág → mackó, személyvonat → személy, farmernadrág → farmer.

A jelentéstapadás során a gyakoribb, hogy az összetétel előtagja (gyorsvonat → gyors, mackónadrág → mackó), illetve a szószerkezet bővítménye – többnyire jelzője – válik jelentéstapadás révén önálló szóvá (somlói, tokaji). Ritkábban történik ennek ellenkezője, amikor a szószerkezet alaptagja, illetve az összetétel utótagja gazdagodik újabb jelentésárnyalattal: rágyújt egy cigarettára → rágyújt, filmforgatás → forgatás.

Egyes feltételezések szerint jelentéstapadásról van szó a következő esetekben is: videomagnó → videó, mobiltelefon → mobil, trolibusz → troli. Mivel azonban ezek nem valódi összetételek, itt inkább rövidülésről beszélhetünk, nem jelentéstapadásról. (Bár a jelentéstapadás is egyfajta rövidülés, nem minden rövidülés jelentéstapadás.)


A poszt forrásául Zsemlyei Jánosnak A magyar nyelv szókészlete c. egyetemi jegyzete szolgált.

A kép forrása: http://www.agraroldal.hu

Címkék: szóalkotásmód

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)