Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Kivitelez vs. vitelez ki

Közönségszolgálat
2015. február 13. 14:00 | LZS

Az üdülőközpontot a … csoport vitelezi ki. Vagy inkább kivitelezi?

Építész szakemberek fordultak a nyelvi tanácsadó szolgálathoz azzal a kérdéssel, vajon melyik a helyes forma a fentiek közül. Avagy elválik-e az igekötő a kivitelez ige esetén?

Érthető, hogy kifogásolták ezt a szóhasználatot az olvasók, hogy többen „beleakadtak”, feltehetően a nem szakemberek közül – válaszolta a nyelvi tanácsadás munkatársa. Mi lehet ennek az oka?

A ki- egyik leggyakoribb, ősi igekötőnk, gazdag jelentéskörében a főbb jelentések: kifelé irányulás, befejezettség, ellentét stb. És természetesen elválik az igekötő…
A kivitelez is – látszatra – beleillik ebbe a sorba, hiszen például a befejezettség itt is jelentésbeli összetevő.
Ez azonban nem valódi igekötős ige, hanem ki- igekötős főnévből van képezve, vagyis előbb volt meg a kivitel és a kivitelezés, és abból „vonódott el” a kivitelez ige. Ilyen ún. áligekötős igek még például az olyan, ugyancsak tükörszavak, mint a kifogásol és a kivételez – hogy most csak a ki- igekötőnél maradjunk.
Az ilyen igéktől nem válik el az igekötő, a normatív (igényes köznyelvi) nyelvhasználatban még akkor sem, ha ezt a mondat hangsúlyviszonyai megkívánnák. (Elképzelhető azonban, hogy a szakmai nyelvhasználatban mégis elválik, vagy akár a lazább, beszélt nyelvben.)

A kép forrása: http://www.homeinfo.hu.

Címkék: igekötők

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)