Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

A szabályok kicsit másképp I.

Interaktív
2014. augusztus 20. 14:00 | LZS

A helyesírási szabályokat az MTA bizottsága hozza, de vajon mi történne, ha olvasóink kezében lenne a döntés joga?

„Kedves Olvasók! Ha lehetőségük lenne rá, mit változtatnának a helyesírási szabályokon?” – kérdeztük nemrégiben a helyesiras.mta.hu Facebook-oldalán. Elgondolkodtató válaszokat kaptunk.

A hozzászólások egy része a helyesírás státuszával foglalkozott. Mint arról korábban már írtunk, Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága hozza a szabályzattal kapcsolatos döntéseket, melyek azonban nem bírnak törvényi erővel, inkább csak magas presztízsértékű ajánlásként foghatók fel. Az olvasói vélemények megoszlanak a tekintetben, hogy szigorítani, avagy éppen hogy lazítani kellene a szabályokon. Egyes hozzászólók szerint semmi szükség szabályokra:

„Ne szabályok legyenek, hanem tanácsok” – javasolta egyik kedves olvasónk. Voltaképpen a jelenlegi szabályok is inkább ajánlásként foghatók fel, be nem tartásuk nem jár különösebb szankciókkal – eltekintve a közoktatástól, ahol rossz jeggyel „jutalmazzák” magyarórán a helyesírási hibákat.

Elgondolkodtató hozzászólás volt azé az olvasónké, aki a KRESZ-szel hasonlította össze a helyesírási szabályokat. Míg a közlekedési szabályok betartása különböző fajsúlyú büntetéseket von maga után, a helyesírási szabályokkal nem ez a helyzet (eltekintve attól, hogy a középiskolában rossz jegy jár érte). Olvasónk úgy érvelt, hogy ha a helyesírási szabályokat is afféle jó tanácsként fognánk fel, mi lenne, ha a KRESZ-re is úgy tekintenénk: „Különös tekintettel a lakott területre vonatkozó 50 km/h-s javaslatra. Köszönettel veszem, megfontolom, de ha az adott körülmények között nem tartom ésszerűnek (mert mondjuk egy lélek nem jár arra, és gépjárműforgalom sincs), akkor elvetem.”

Ugyanakkor a másik tábor is jelentős, akik azt állítják: még jobban szigorítani kellene a szabályzaton, nem ártana esetlegesen szankcionálni a normától eltérő írásmód alkalmazását. Hogy miféle büntetést képzelnek el a hibásan íróknak, arról inkább csak humoros-ironikus megjegyzések születtek (talán amiatt, hogy a szigorításpártiak is elismerik: ez inkább csak afféle [ellen]utópisztikus elképzelés).

Jelentős kisebbséget alkotnak azok az olvasók, akik szerint nem kell változtatni a szabályzaton: úgy jó, ahogy van, és inkább ők igyekeznének jobban a fejükbe vésni a javaslatokat. Egyik hozzászólónk egyenesen különlegesnek tartja a magyar helyesírási szabályokat.

Nem csupán a szabályzat státuszát változtatnák meg olvasóink, hanem egyes konkrét szabálypontokat is. Ezekről következő posztunkban olvashatnak.

A kép forrása: http://ec.europa.eu/news/justice/110921_hu.htm.

Címkék: szabályzat

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)