Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Zéró, tehát nincs

Érdekességek
2014. november 21. 13:30 | KR

Nulla, zéró vagy egyszerűen nincs! Melyik kifejezést érezzük erősebbnek?

A minap kisebb vita alakult ki köztünk a testvéremmel. A vita tárgya a „zéró tolerancia” kifejezés volt, pontosabban pedig hogy melyiket érezzük „erősebb” tagadásnak: a zérót vagy a nincset, illetve tulajdonképpen mit is jelent a zéró szó, és mitől vált ilyen felkapottá (még példa: „zéró cukor”).

A kérdés eldöntéséhez kérdőívet készítettem. A kérdőív eredményének bemutatása előtt azonban beszélnünk kell néhány fogalomról.

A tagadószóhoz mint szófajhoz a ne és a nem tartozik, a tagadás mint általános művelet azonban nemcsak szófajhoz kötötten, hanem szószinten is megjelenhet több szófajban is. A zéró tolerancia „szinonimája” a nincs tolerancia (tehát ige) vagy esetleg semmi tolerancia (tehát névmás), a zéró cukoré pedig a semmi cukor (tehát névmás) vagy esetleg nincs cukor (tehát ige).

De mit is jelent pontosan a zéró vagy magyarul a nulla?

A Magyar értelmező kéziszótár (továbbiakban ÉKSz2) szerint a zéró számnév és főnévként zérus. A zérus szó mellett azonban a nulla (0) mint matematikai szakszó mellett az ÉKSz2 megemlít egy negyedik, ritkának minősített jelentést: ’valaminek a teljes hiánya, semmi’. Bár fontos hozzáfűzni, hogy az ÉKSz2 -t 2003-ban adták ki, pont 10 évvel a „zéró tolerancia” bevezetése előtt, valószínűleg többek között ez hatott a ennek a jelentésnek az elterjedésére.

A nincs első jelentése az ÉKSz2 alapján: ’nem létezik’. A semmié pedig: ’egy se(m), illetve a legkevesebb se(m)’.

Mit érzünk tehát erősebbnek? Valaminek a teljes hiányát vagy a nem létezést? Illetve nem egyenértékű-e a ’teljes hiány’ és az ’egy sem, legkevesebb sem’?

Akkor most lássuk a kérdőív eredményét!

A „mennyire érzi erős tagadásnak a következő szerkezetet: zéró tolerancia!” kérdésre egy ötös skálán kellett megjelölni a választ, ahol az egy az „egyáltalán nem”-et, az öt pedig a „teljes mértékben”-t jelentette. A válaszok átlaga 4,12 volt, míg a nincs tolerancia szerkezetre adott válaszok átlaga 4,39, azaz minimálisan, de erősebbnek érezték a nincset ebben a szerkezetben, mint a zérót.

A másik kérdésre, tehát hogy mennyire érzik erős tagadásnak a zéró cukor kifejezést, 3,34-es átlagú „erősséget” kaptunk, míg a semmi cukorra 3,6-ot, tehát a zéró itt is némileg gyengébbnek mutatkozott.

Mégis miért érezhette a testvérem kategorikusabb tagadásnak a zérót, mint a nincset? És miért szerepel egyre több reklámszlogenben a zéró kifejezés? Talán pont a ritkasága (?), és emiatt figyelemfelkeltőbb volta miatt?

Önöknek mi a véleményük?


A kép forrása: criticalmass.hu.

Címkék: szójelentés

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)