Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Almás alma

Közönségszolgálat
2014. július 23. 11:00 | KR

Apple-cuccok vagy Apple cuccok? Két barát kezdett el vitatkozni, a vita eldöntéséhez pedig a helyesírási tanácsadó szolgálathoz fordultak.

Általában problémát okoz a tulajdonnevekkel alkotott szerkezetek helyesírása, hiszen hiába fogalmaz pontosan a szabályzat, mégis nehéz eldönteni, hogy melyik kategóriába sorolandó az adott szerkezet.

Egy ilyen esettel kapcsolatban a következő e-mail érkezett hozzák:

Nemrég belefutottunk egy reklámba az egyik internetes oldalon, és azóta vitatkozunk a barátommal, hogy a „Nyerj Apple cuccokat!” mondatban az Apple cuccokat szókapcsolatot kötőjellel vagy kötőjel nélkül kell-e írni. (Az Apple ez esetben egy márkanév.) Tudnának nekünk tanácsot adni ebben az ügyben, és ezzel eldönteni a vitát?

Kollégánk a következő választ adta.

Mindkét írásmód logikája magyarázható, és csak kis különbség van köztük. Az Apple-cuccok az Apple termékhez, a márkanévhez szorosan, szorosabban kapcsolódó ’cuccokat’ jelent, míg az Apple cuccok esetében inkább az ’Apple nevű’ értelmezés jelenik meg. Helyesírási szótárak nem tartalmazzák így a kifejezést, kodifikált változata tehát még nincs, mi inkább a kötőjeles írásmódot javasoljuk (még): Apple-cuccok.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)