Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Tíz mondat, amit soha ne mondj egy nyelvésznek

Érdekességek
2014. december 2. 11:00 | LZS & KR

Tapasztalatainkat összeszedve elkészítettünk egy tízes listát azokból a beszélgetésékből, aminek egyik nyelvész se szeret részese lenni.

Reméljük, ez senki számára sem sértő, csak mulattató – ahogy nekünk is így újraolvasva.

1. Akkor te biztos tudsz helyesen írni! – Hogyne. Én magam vagyok a két lábon járó helyesírási szótár.

2. Elkéretőzni? Jézusom, hogy használhatod ezt a szót nyelvész létedre? – Anyukám sajnos csak ezt érti falun…

3. Úúú, akkor ne is nézd meg az adatlapomat, biztos tele van helyesírási hibával… – Mindemellett még helyesírásnáci is vagyok, aki előszeretettel köt bele mások hibáiba. Láttam is, hogy egyszer kettőspontot tettél a pontosvessző helyett, meg is utáltalak egy életre.

4. Ez a szó honnan jött át és hogyan keletkezett? – Lásd első pont. Nemcsak helyesírási, de etimológiai szótár is vagyok.

5. Miért nem egyszerűsítitek már a magyar helyesírást? Miért nem írunk mindent egybe/külön? – Ne is mondd, a KRESZ-t is elégethetnék már! Elegem van, hogy nem mehetek, csak mikor zöldre vált a lámpa!

6. Akkor te biztos sok nyelven beszélsz! – Hajaj, a nyelvészszakmában csupa-csupa Lomb Kató dolgozik. Az egyetemen öt nyelvből kell vizsgáznunk egy félévben, gondolhatod!

7. Én mindig is jobban szerettem a suliban az irodalmat, mint a nyelvtant… – De jó neked, hogy volt nyelvtanórád, engem csak Petőfivel boldogítottak.

8. Miért engeditek használni az olyan szavakat, hogy lájkol meg szelfi, mikor van rá magyar szó is? – Hidd el, ha rajtam múlna, a smiley helyett is kacifejet és a pendrive helyett is csak adatszivacsot írnék az értelmező szótárba.

9. Ugye, hogy nem is a finn, hanem a sumér/japán/török a rokon nyelvünk? – Ebbe inkább ne menjünk bele.

10. Engem olyan szinten nem érdekel a nyelvészet… – Engem meg a biofizika, a PET-palack-gyártás és az ornitológia. Jót beszélgettünk. ;)

Ezek után jövünk Önöknek egy gyűjteménnyel, hogy mit is csinálnak akkor voltaképpen a nyelvészek itt, az MTA Nyelvtudományi Intézetében. Következő posztunkból megtudhatják!


A kép forrása: replygif.net.

Címkék: humor

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)