Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Boldog új( )évet!

Nyelvészet és helyesírás
2014. december 31. 11:00 | LZS

Egy kedves olvasónk érdeklődött az új + év szerkezet írásmódjairól és eltérő jelentéseiről.

Már többször esett szó a magyar helyesírásnak értelemtükröztető mivoltáról. Ez azt jelenti, hogy az írásmód – jelen esetben a külön- vagy egybeírás – tükrözi az értelmezésbeli különbségeket: bizonyos kifejezések mást jelentenek egybe-, illetve különírva.

Ha fellapozzuk a helyesírási szótárakat, láthatjuk, hogy az új + év szavak együtt kétféle írásmóddal is előfordulnak. Ilyen esetekben természetesen mindig magyarázatot is adnak a szótárak. Ezúttal a következőt:

újév: az év első napja mint ünnep – újévi üdvözlet, újévi malac
új év: rövid idő óta tartó év – új esztendő kezdődik

Egy kedves levélírónk fölvetette: a szokásos ünnepi jókívánság (B. ú. é. k.) esetében az egybeírt vagy különírt forma a szabályos? Tehát: Boldog újévet avagy Boldog új évet?

Válaszunk erre a következő: mindkét forma helyes, és bár nagyon hasonló a jelentés is, de nem teljesen ugyanaz (ezért is a kétféle írásmód). Ha boldog újévet kívánunk, voltaképpen boldog január elsejét kívánunk. (Az egybeírt szóalak – mint a szótári példák is mutatják – inkább jelzőként fordul elő.) Ha azonban a teljes évre kívánjuk a boldogságot, új évet kívánjunk inkább.

Mi is így teszünk: sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Blogolvasónak!


A kép forrása: szilveszter.hu.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)