Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

BÚÉK!

Nyelvészet és helyesírás
2015. december 31. 11:00 | LZS

Változott a helyesírása a közkeletű rövidítésnek.

Az új helyesírási szabályzat megjelenéséig a Boldog új évet kíván(ok) szabályos rövidítése B. ú. é. k. volt. A különírt szókapcsolatok rövidítése általában úgy történik, hogy minden tag kezdőbetűjét vesszük, pontot teszünk utána, majd szóközt.

A B. ú. é. k. rövidítés sorsa sajátosan alakult: a beszélt nyelvben megelevenedett, vagyis a betűszókhoz hasonlóan jó ideje él már betűző kiejtése. Ismerőseinknek sokszor már nem boldog új évet kívánunk, hanem csak annyit mondunk: [búék], sőt [buék], vagyis még a hosszú ú ejtése is megrövidült.

Az írásgyakorlat sem az akadémiai helyesírási szabályzat által előírt formával élt már jó ideje, vagyis nem a pontokkal, szóközökkel tagolt változattal, hanem a csupa nagybetűs, betűszószerű írásmóddal: BÚÉK. Ezt az Akadémia is belátta, így az új helyesírási szabályzatban már a korábbi B. ú. é. k. helyett a BÚÉK az ajánlott forma.

Természetesen nem vétünk helyesírási hibát akkor sem, ha a pontos-szóközös formát választjuk, hiszen a régi szabályzat még 2016 szeptemberéig érvényben van.

Akár B. ú. é. k., akár BÚÉK formában, de minden kedves Olvasónknak kívánjuk ezt. :)

A kép forrása: diszpolgar.hu
Címkék: rövidítés

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)