Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

BUSZI, egy beszélt nyelvi adatbázis

Hírek, ismertetők
2014. május 16. 10:00 | KR

Bizonyára hallottunk már a nákolás jelenségéről; posztunkban egy olyan eszközt mutatunk be, ahol valós, élő nyelvi adatokból csemegézhetjük a beszélt nyelvi jelenségeket.

A BUSZI (Budapesti Szociolingvisztikai Interjú) egy olyan nagyszabású felmérés, amely adatokat és elemzéseket szolgáltat a magyar nyelv Budapesten beszélt változatairól.

Hosszas tervezést, terepmunkát (amely során 50 interjú, ebből aztán többórányi anyag készült el) és elemzést követően ez az egyedülálló adatbázis – regisztrációt követően – mindenki számára használható.

Az interjúkat (1987-től) öt különböző csoporttal vették fel – egyetemi hallgatók, középiskolai tanárok, bolti eladók, gyári munkások, szakmunkástanulók –, és az irányított beszélgetésen kívül tesztfeladatokat is tartalmazott. Az egyik feladat például az volt, hogy az alanynak meg kellett mondania/tippelnie, hogy szerinte hogy hívják a képen látható tárgyat (ebben az időben a tűzőkapocs-kiszedőnek még nem volt megnevezése).

Az anyagok részletesen elmezve és anonimizálva vannak. Maga a digitalizáció a 90-es években kezdődött, és a mai napig tart.

A jelenségekre és jelenségekben (mint az l kiesése pótlónyúlással: volt helyett [vót], a -t kiesés szó végén: mert helyett [mer] vagy a -ban helyett -ba és fordítva használata) való keresgélést pedig az erre fejlesztett keresőablak segíti, ahol szűrők beállítása könnyíti meg a dolgunkat.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)