Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Helyesiras.mta.hu bővítmény készült a Google Chrome böngészőhöz

A portálról
2017. március 3. 11:00 | LZS

Egyik kedves felhasználónk hasznos segédeszközt készített a portálhoz, amely megkönnyíti a helyesírás-ellenőrzést.

Mindig nagy öröm a helyesiras.mta.hu portál fejlesztőinek számára, amikor pozitív visszajelzéseket kapunk a portálról. Az pedig külön öröm – s eddig erre még nem akadt példa –, hogy egy felhasználót éppen a mi portálunk „ihlet” további fejlesztésekre!

Ez történt Pálóczi Ádámmal is, aki rendszergazdaként dolgozik, ennek kapcsán kezdte el a webes fejlesztés is érdekelni. Azzal kereste meg a portál fejlesztőit, hogy készített egy bővítményt a Google Chrome böngészőjéhez, melynek segítségével a címsor mellett elhelyezett gombra kattintva lehet választani a helyesiras.mta.hu portál hétféle eszköze közül. Mindemellett úgy is használható, hogy a weblap tetszőleges szavát kijelölve, jobb egérgombbal rákattintva kiválaszthatjuk a felugró menüből a Helyes-e? menüpontot, amely meghívja a Helyes-e így? szószintű helyesírás-ellenőrző eszközt egy új ablakban. (Ennek kapcsán hangsúlyozzuk, hogy összetett szavak helyességének ellenőrzésére a Helyes-e így? eszköz igen csak korlátozottan használható [minél több tagból áll egy összetétel, annál kevésbé], arra ott van a Külön vagy egybe? eszköz.)

Az eszköz legfrissebb verziója letölthető a Chrome áruházából.

Kérésünkre a fejlesztő a Firefox böngészőre is elkészítette a bővítményt, ez azonban még elbírálás alatt van. Tesztelés céljából a Firefox-bővítményt is ki lehet próbálni.

Kérdésünkre válaszolva a fejlesztő elmondta: a webfejlesztés is része azon szakmai ismereteinek, amik segítenek megfelelő eszközöket adni a felhasználók kezébe, a bővítmény elkészítése is éppen így merült fel benne. A helyesiras.mta.hu-nak létezik egy weblapokba beágyazható keresője, ez a szabadon felhasználható eszköz adta az ötletet a fejlesztőnek: oly módon bővíteni az oldal funkcióit, hogy akkor és ott is elérhető legyen a kereső, ahol felmerül a kérdés, helyes-e egy adott szöveg.

Megkérdeztük továbbá azt is a bővítmény készítőjétől, hogy az oldal mely eszközeit ismeri, használja. Pálóczi Ádám elmondása szerint a Helyes-e így? és Külön vagy egybe? eszközöket használja leggyakrabban, de kipróbálta már a Számokat és a Dátumokat is.

Nagyon szépen köszönjük Pálóczi Ádámnak a munkáját és a megkeresését, s kedves felhasználóinkat is arra biztatjuk, hogy töltsék le és próbálják ki ezt a nagyon hasznos eszközt.

Címkék: eszközök

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)