Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Digitális és kísérletes nyelvészet testközelből

Hírek, ismertetők
2015. november 27. 13:00 | LZS

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett programsorozat legújabb eseménye a fenti néven került megrendezésre az MTA Nyelvtudományi Intézetében.

2015. november 26-án nyílt nap volt a Nyelvtudományi Intézetben. Mottónk: „Kutatóhelyek tárt kapukkal”; avagy nem titkolt célunk, hogy a nyelvtudomány iránt érdeklődők közelebbről is betekinthessenek az Intézet kutatócsoportjainak munkájába.

Elsőként az Intézet Lendület Kvantorhatókör Kutatócsoportja mutatkozott be. Kísérl/tetes nyelvészet c. ismeretterjesztő előadásukban (többek között) a kísérletek fontosságáról beszéltek, miért van szükség kísérletekre a nyelvtudományban. A vállalkozó kedvűeknek továbbá lehetőségük nyílt beállni kísérleti alanynak.

Másodiknak a nyelvtörténeti osztály munkatársai mutatták be a kutatócsoportjukban folyó munkát Boszorkányos kérdések, számítógépes válaszok címmel: a nyelvtörténeti adatbázisok fontosságáról beszéltek, és a bátrabbaknak ismét lehetőségük volt próbára tenni tudásukat egy interaktív teszt kitöltésével.

Zárásként a nyelvtechnológiai osztály munkatársai beszéltek a helyesiras.mta.hu portálról Gépesített helyesírási tanácsadás címmel. A portál rövid bemutatása után interaktív játék következett: két online kvízt kellett kitölteniük a jelentkezőknek úgy, hogy az elsőhöz csak a portál eszközeit vehették igénybe, a másodikhoz pedig a Helyes blogon található blogbejegyzések között kellett mazsolázgatni a helyes válaszok megtalálásához. Minden jelentkező kis ajándékkal távozott, a nyertes csapat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatói pedig külön jutalomban részesültek.

Tegye próbára magát Ön is!

A portál segítségével megoldanó kérdőív

A Helyes blog alapján megoldandó kérdőív

A kép forrása: mta.hu

Címkék: esemény

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)