Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Egész nap palacsintáztam

Érdekességek
2015. június 5. 10:00 | Falyuna Nóra

Elvétve hallani azt a kifejezést, hogy valaki palacsintázik, de pontosan mit is csinál az, aki palacsintázik?

Ezt a kérdést járja körbe többek között Ladányi Mária tanulmánya is. A tanulmány a -z képző jelentéséből indul ki, amelynek általános jelentése: ’valamivel kapcsolatban tesz vmit, vmivel foglalkozik’. Ennek alapján a palacsintázik szó jelentése: ’palacsintával kapcsolatban tesz valamit, palacsintával foglalkozik’.

Bár a szónak még nincsen rögzült jelentése, a ’palacsintát eszik’ jelentés az, amelyet szokásos jelentésként lehet megjelölni, ugyanis az étellel, itallal kapcsolatos szavakhoz kapcsolódó -z képző olyan igét eredményez, amelynek jelentése általában az, hogy valaki az adott ételt eszi, vagy az adott italt issza (pl. pizzázik, hamburgerezik, borozik). Ennek ellenére a palacsintázik szó előkerül olyan szövegkörnyezetben is, amelyben nem azt jelenti, hogy valaki palacsintát eszik. Ladányi három ilyent sorol föl:

  1. Egész nap palacsintáztam. Összesen 120 darabot sütöttem.
  2. Egész nap palacsintáztam. Összesen 120 darabot adtam el.
  3. Egész nap palacsintáztam. Összesen 120 darabot töltöttem meg.

Vagyis a palacsintázik ’palacsintával kapcsolatban tesz valamit, palacsintával foglalkozik’ általános jelentése a szövegkörnyezet függvényében konkretizálódik: tipikus jelentése a ’palacsintát eszik’, de kifejezhető vele a 1) ’palacsintát süt’, 2) ’palacsintát árul’, 3) ’palacsintát tölt’ jelentések is, és tulajdonképpen bármi, amit ki szeretnénk fejezni – az már egy más kérdés, hogy mely jelentések rögzülnek a szó tényleges jelentéseiként.


Felhasznált irodalom:

Ladányi Mária 2000. Képzett szavak jelentése: lexikális, aktuális és potenciális jelentés. In: Gecső Tamás (szerk.) Lexikális jelentés, aktuális jelentés. Budapest: Tinta Könyvkiadó.

A kép forrása: http://nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)