Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Eper-szamóca „háború”

Érdekességek
2015. augusztus 19. 11:00 | KR

A szezon már véget ért, de a vita nem lankadt mindenki kedvencének nevével kapcsolatban.

Alföldi barátom minden egyes alkalommal kijavít a mai napig – pedig 5 év alatt megszokhatta volna már –, ha szamóca helyett epernek hívom a kedvenc gyümölcsömet.

„Ezt a gyümölcsöt a kertészszakma dolgozói hivatalosan szamócának nevezik – függetlenül attól, hogy erdőben vagy kertben terem, és nem téve különbséget az apró (lásd: eperajak) és a termetes gyümölcs között” – írja egy kertészeti blog szerzője.

Kicsit körbejárva a dolgot sem tudtunk pontosan eligazodni az elnevezések között, és csak erősíteni tudjuk azt a véleményt, hogy az eper és szamóca elnevezések egységessége vagy különbsége nem egyértelmű és nem tisztázott.

A Fragaria nemzetség magyar neve eper (az eper szó egyébként ősi – ugor – eredetű), vagy az általában vadon termő szamóca. Ez tehát a hierarchiában feljebb áll a fajnál, amely például az erdei szamóca (Fragaria vesca) vagy termesztett eper (Fragaria × ananassa). Ezenfelül a termesztett fajokat általában epernek nevezik. További szinonimája ennek a földi eper. A fehér és fekete eper egy másik növényfaj (Morus nigra és Morus alba). A fekete epret szokták tévesen összekeverni a szederrel, amely egy fekete, málnaszerű gyümölcse az indázó, többnyire tüskés növénynek.

Az angol strawberry tree jelentése szamócafa, viszont a strawberry jelentése már eper, az eperfa fordítása mulberry, de a kifejezés szamócafát is jelent. Az eperfa nemzetséghez tartozik a fekete és a fehér eper. Ezeknek a megkülönböztetésére a Fragaria nemzetség növényeitől terjedt el a földi eper elnevezés. Beszélhetünk még kerti eperről (termesztett eper, ananászeper), amely az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó hibrid növény.

Az erdei szamóca vagy szamóca, földi eper a termesztett eperénél kisebb, de ahhoz hasonlóan ízletes gyümölcsöt termő növény.

A fent említett kertészeti oldal írója azzal érvel továbbá, hogy a név némi további félreértésre is okot szolgáltat, mivel a fehér és fekete eper egy másik növénynemzetséghez tartozik, így megtévesztő a szamócát is epernek hívni.

Van tehát eper növenynemzetség. Ezen belül a szamóca vagy földi eper, továbbá a termesztett vagy kerti eper. Emelett vagy az eperfa növenynemzetség, amelyen belül a fekete eper és a fehér eper.

Összegezve tehát: a probléma abból adódik, hogy párhuzamosan, de eltérő – vagy inkább fordított – folyamat zajlott le a köznyelvi elnevezés és a biológiai szaknyelv területén. Amikor nálunk még csak szamóca termett, akkor azt epernek hívtuk, mikor azonban megjelent az eperfa, azt is epernek neveztük el, ami miatt félreérthetések adódtak a szaknyelv és a köznyelv között.

Parttalan vita téhát ez. Van, aki szamócát eszik, van, aki epret. Hiába hőbölgünk a piacon, akkor is azt a gyümölcsöt fogjuk megvenni, amelyet a kofa árul, és amelyet ki így nevez, ki úgy.

NB. E sorok írója nyelvész, nem biológus, csupán az interneten fellelhető adatok alapján vont le következtetéseket.

A kép forrása: www.edenkert.hu.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)