Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Frissült erővel: v1.2

A portálról
2014. július 28. 16:10 | LZS

Mattító és kerékpármegőrző, avagy új javítások a helyesiras.mta.hu portálon.

A helyesiras.mta.hu új, 1.2-es verziója július 25-én jelent meg. Ettől kezdve – ahogy előző posztunkban is szóltunk róla – az oldal hirdetéseket is tartalmaz.

Természetesen a verziófrissítés során a szokásos hibajavítások is megtörténtek (melyek közül többre ismét kedves felhasználóink hívták fel a figyelmet; ezúttal is köszönjük). Ezek a következők:

Helyes-e így? eszköz:

  • Az eszköz korábban ismeretlennek tekintette a mattít igét és képzett alakjait, az új verzióban viszont már ismeri és helyesnek fogadja el.

Külön vagy egybe? eszköz:

  • A folyamatos (-ó/-ő képzős) melléknévi igenevekhez tartozó magyarázatokat átfogalmaztuk, szabatosabbá, érthetőbbé tettük. (L. pl.takarító + nő.)
  • A bontott + tégla + fal kérdéshez tartozó magyarázatokban található elgépelés javítva lett („az alkalmi összetétellé váltó jelző” → „az alkalmi összetétellé váló jelző”).
  • Néhány esetben, amikor egy dupla mássalhangzóra végződő szóhoz kapcsolódott ugyanazzal a mássalhangzóval kezdődő összetételi tag (pl. cikk-kereskedés), az eszköz a helyes (kötőjeles) megoldás mellett a helytelen egybeírt alakot (*cikkkereskedés) is felkínálta. A hibát javítottuk.
  • Egyik kedves felhasználónk segített azonosítani egy olyan komolyabb hibát, melynek következtében a szótagszámlálás szabálya olyan esetekben is alkalmazásra került, amikor nem kellett volna. Így jöttek létre a helytelen *kerékpár-megőrző, *hangerő-szabályzó, *kisgyerek-megőrzés megoldások. Ezek csupán hat szótagos többszörös összetételek, tehát a kötőjel szükségtelen. A hibát az okozta, hogy a morfológiai elemző program bizonyos igetövek esetén (az iktelen, ún. hangzóhiányos igetöveknél – tehát ahol bizonyos toldalékolt alakokban a szótő utolsó mássalhangzója kiesik, pl. őriz, de: őrz- + -ő) eggyel több szótagot számolt, emiatt a hat szótagos többszörös összetételeket hibásan hét szótagosnak vette, így a külön- és egybeírási szabályok közül automatikusan alkalmazásra került a szótagszámlálás szabálya. A hibát javítottuk: az 1.2-es verzióban már helyes (egybeírt) megoldásokat kapunk: kerékpármegőrző, hangerőszabályzó, kisgyerekmegőrzés.

Köszönjük felhasználóinknak alapos és konstruktív visszajelzéseiket. Továbbra is várjuk észrevételeiket a Kapcsolat/visszajelzés oldalon!

A kép forrása: http://au.fiskars.com.

Címkék: verziók

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)