Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Halvány lila gőzöm sincs

Érdekességek
2014. április 7. 11:32 | LZS

Mindennapi beszédünkben gyakran használunk olyan szólásokat, amelyek eredete meglehetősen homályos.

Egyik olvasónk ezúttal arra volt kíváncsi, vajon honnan ered a „halvány lila gőze sincs valamiről” szólásunk. A Nyelvtudományi Intézet közönségszolgálatának munkatársától a következő válasz érkezett:

Pontos választ nem tudunk adni arra a kérdésre, hogy „halvány lila gőzöm sincs” képes, metaforikus kifejezés honnan ered, milyen szituációban alakult ki.
Újabb szólásokban gyakran megvan a TEST – TARTÁLY univerzális metafora, amelynek egyik eleme a GŐZ, az emberi testből mint valamely gépből kijön, kirobban, illetve az ember kiereszti (dühét, indulatát, kíváncsiságát stb.): kiereszti a gőzt, teljes gőzzel, kiereszti a fáradt gőzt stb. Ebbe a jelentéstartományba tartozik a gőze sincs valamiről ’fogalma sincs, sejtelme sincs, nem tudja’ értelemben. A lila, halványlila a sejtelmes, ködös bizonytalanság általános jelölője (lila dusztja sincs), ez kapcsolódott a szólásban. Illetve kontaminálódott a gőzöm sincs + sejtelmes, lila, ködös, homályos megjelenítése.
Az ilyen jellegű, ún. fogalmi metaforák kutatása ma új eredményeket tud felmutatni, magyarul Kövecses Zoltán könyveiben olvashatunk róluk részletesen.
Mai szólásokat pedig bőven tartalmaz Forgács Tamás Magyar szólások és közmondások szótára (2003) című munkája: jelentést, magyarázatot, értelmezést találunk benne, eredetet, etimológiát nem.
Címkék: szóetimológia

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)