Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Helyes használat: Külön vagy egybe?

A portálról
2013. október 14. 9:00 | KR

Kedves felhasználóinkat segítendő összeszedtük, hogy mire lehet, és mire nem érdemes használni Külön vagy egybe? eszközünket.

Az indulás óta eltelt hónapok eredményeként összegyűjtöttük, hogy melyek azok a területei a helyesírásnak, amelyre a Külön vagy egybe? eszköz nem tud javaslattal szolgálni. Jó hír azonban, hogy a kérdések nagy részére más eszközök képesek helyes megoldást adni. Mind az eszközökre lépve, mind az oldal Hogyan működik? menüpontjára kattintva kaphatunk instrukciókat a felhasználásra vonatkozóan. Azonban, ahogy máshol, itt is a gyakorlatban való alkalmazás fedte fel a homályos pontokat.

A Külön vagy egybe? eszköz, ahogy nevéből is látszik, a szavak, szószerkezetek külön-, illetve egybeírásával kapcsolatban ad javaslatokat. Ahhoz, hogy az eszköz megfelelően működjön, úgy szükséges beírni a kérdéses alakot, hogy azt a rendszer felismerje, és kezelni tudja. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a kifejezés feltételezett tagjait külön, szóközökkel elválasztva írjuk be (pl.: forgalmi + zavar + elhárítás). Ha így sem kapunk megfelelő javaslatokat, akkor a gondot más okozza. De hát mik is jelenthetnek még problémát?

  • Hiába írjuk be megfelelő módon, szóközökkel elválasztva a kérdéses kifejezést, ha a kérdésünk valójában nem is a különírásra vagy egybeírásra vonatkozik, hanem valami másra, például a kezdőbetűre (Hatvani kistérség, hatvani kistérségi; Észak-Magyarország, észak-magyarországi). Ilyenkor célszerű a Névkeresőt használni.
  • Ha toldalékolással kapcsolatos kérdés érkezik (file + ok, finn + nek). A toldalékolás témaköre nem a különírás-egybeírás területéhez tartozik, sajnos erre egyik eszközünk sem tud javaslattal szolgálni. Közönségszolgálatunk készségesen válaszol az ezzel kapcsolatos e-mailekre.
  • Ha arra szeretnénk választ kapni, hogyan tagoljunk egy betűvel leírt hosszú számot (kell-e kötőjel, és ha igen, hová, pl. százhuszonhatmillió-hatszázezer). Ez esetben a Számok eszközhöz érdemes fordulni.
  • Ha bonyolult – köznyelvben nem ismert – szaknyelvi kifejezés a bemenet. A legtöbb esetben sajnos nem tudunk segítséget adni, hiszen a szaknyelvi kifejezések helyesírására sokszor speciálisabb szabályok vonatkoznak (pl.: kémiai vegyületek helyesírási szabályai).
  • Ha egész mondatokat, mondatszerű kifejezéseket írunk be (süt a nap).
  • Ha dátumok helyesírása a kérdés (pl. május 31-ig), a Dátumok eszközt érdemes használni.
  • Ha mellérendelő szerkezetek kötőjelezésére várunk javaslatot (pl.: hit- és erkölcstan), szintén nem kapunk választ. A mellérendelő szerkezetek tagjainak felismerése automatikusan nem megoldható.

Figyelembe véve a fentieket, egy könnyen használható, praktikus alkalmazás lesz számunkra a Külön vagy egybe? eszköz. Csak tegyen egy próbát!

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)