Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Hosszú távú megoldás

Visszajelzések
2014. december 15. 13:00 | KR

Hosszú távú vagy hosszútávú? Hogyan is kell értelmezni a magyarázatokat? – kérdés érkezett egy felhasználótól.

A portál készítésekor próbáltuk felhasználóbaráttá tenni az oldalt, amennyire csak a tartalom engedte. A Külön vagy egybe? eszköznél szereplő javaslatok magyarázatait szintén úgy írtuk meg, hogy elolvasásukkal el lehessen dönteni, melyik megoldás vonatkozhat az adott kérdésre. Néhol azonban ez nem sikerült annyira egyértelműre, és ebből adódott a következő kérdés is.

Eddig mindig olyan magyarázatot kaptam a helyesírás ellenőrzésekor, hogy el tudtam dönteni, melyik lehetőséget válasszam, most viszont szeretném szíves segítségüket kérni a hosszú távú szerkezet esetében.
Az alábbi magyarázatot kaptam kereséskor, a második esetnél viszont nem találtam magyarázatot.
I. hosszú távú: A hosszú melléknevet és a távú melléknevet különírjuk az alábbi szabály alapján: A minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól, különösen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkét tagja összetett szó. [AkH-108, OH-107]
II. hosszútávú
Szeretném megtudni a helyesírást: egy álláshirdetés feladásához lenne szükség rá:
„...Amit nyújtunk: hosszú távú, stabil munkalehetőség...”
Gondolom, ebben az esetben a „minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól” szabály érvényesül, de mivel a II. esetben nem nyújt a rendszer magyarázatot, ezért nem tudom eldönteni, hogy a hosszútávú írásmódot mikor használjuk, és az előző szabályt felülírja-e.

Kollégánk válasza a következő volt:

Az Ön esetében a különírás lesz a jó megoldás. Hosszú távú munkalehetőség. Az egybeírás csak abban az esetben alkalmazandó, amikor a hosszútávfutásra gondolunk. A hosszútáv, hosszútávú ilyenkor egybeírandó. Minden egyéb esetben külön. Jelenleg ez a speciális eset még nincs a szabályok között. A javítása történik, ez a következő frissítéskor láthatóvá is fog válni.

A magyarázatok egyszerűsítése és egyértelműbbé tétele a portál fejlesztésének tervei között szerepel.

A kép forrása: futas.net.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)