Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Hova adod oda?

Érdekességek
2015. április 24. 12:30 | KR

Add oda az újságot! Megszokott vagy fület bántó?

Egy kedves ismerősöm mosolyogva mesélte, hogy külhoni barátai többször kérdőre vonták, miért az add oda kifejezést használja az add ide helyett, amikor magának kér valamit. Ő akkor csak vállat vont, hogy ő így szokta.

Ha jobban belegondolunk, tényleg előfordul, hogy ez jön inkább a szánkra, és nem az ide, ami a sztenderd változat.

A Nyelvművelő kéziszótár kategorikusan az add ide változatot fogadja el mondván, hogy a „beszélő felé irányuló mozgást az ide igekötő segítségével fejezzük ki”. Továbbá a helytelennek ítélt add oda formát csak a gyermeki beszéd hibájának veszi, ti. ők még nem tudnak szemléletet váltani. Amikor tehát azt hallják: „Pistike, add oda neki a játékot”, azután akkor is ezt használják, ha saját maguk számára kérnek valamit.

Érdekes elgondolkodni azon – ha tudjuk, hogy a szemléletváltás képességének hiánya nem túl valószínű ok –, hogy vajon miért használják a felnőttek közül többen ezt a formát.

A Nyestnek egy általánosságban a nyelvhelyesség vs. nyelvhasználatról szóló cikkében olvashatjuk; lehet, hogy az, aki az add oda formát használja, az egyszerűen úgy véli, hogy „nem kell benne az oda igekötőnek ’a beszélőtől távolodva’ értelmét keresni”.

Az „az jön a számra” válasz érdekes lehet, ha a magyar nyelv magánhangzó-harmóniájára gondolunk. Az addban az a mély hangrendű, amivel a mély hangrendű oda jobban harmonizál, mint a magas hangrendű ide. Mindez azonban egyelőre csak egy gondolatébresztő felvetés.

Önöknek mi erről a véleményük?

A kép forrása: eletunk.com.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)