Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Ismét palacsintáztam

Érdekességek
2016. március 4. 11:00 | FN

Egy korábbi posztunkban elmélkedtünk egy újszerű kifejezés, a palcsintázik szó (potenciális) jelentésein. Nemrégiben találkoztunk a palacsintázás szónak egy új, kontextusfüggő jelentésével.

A korábbi cikkünkben bemutatott jelentések mind a palacsintával mint étellel voltak kapcsolatosak: „[…]a palacsintázik ’palacsintával kapcsolatban tesz valamit, palacsintával foglalkozik’ általános jelentése a szövegkörnyezet függvényében konkretizálódik: tipikus jelentése a ’palacsintát eszik’, de kifejezhető vele a 1) ’palacsintát süt’, 2) ’palacsintát árul’, 3) ’palacsintát tölt’ jelentések is, és tulajdonképpen bármi, amit ki szeretnénk fejezni […]”. A felfedezett új jelentés azonban nem a palacsintával kapcsolatos, hanem a szónak egy átvitt jelentése. Egy női magazin online felületén az egyik cikk címe a következő: Palacsintázás, az új kedvenc hajdúsítási technika. Az új hajformázási technikával egy hajfonat készíthető. A módszer lényege, hogy „egészen lazára csináld meg a fonatodat, hogy nagyobb terjedelműnek, »kövérebbnek« tűnjön a copfod. Népszerűsége abban rejlik, hogy nagyon egyszerű, és gyors, látványos. A végeredmény laza, kissé kócos.” A metódus legfőbb momentuma, hogy a copf közepétől lefelé haladva a fonat oldalsó tincseit kijjebb kell húzogatni. Az elnevezést, a palcsintázást feltehetően a tapasztalatok közötti hasonlóság motiválta: a palacsinta mint étel felgöngyölése, amelynek eredménye egy (töltött), „kövérkés” tekercs, ahogy a frizura elkészítésének esetében is ez történik a hajjal.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen további – jelentésbeli vagy alaki – változások fogják még érinteni a vizsgált kifejezést.

A kép forrása: www.joy.hu.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)