Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

A jászok ólja

Visszajelzések
2015. január 30. 11:30 | KR

Kétségtelenül félreértésekhez vezethet, ha a magyar nyelv kreatív szóalkotási képességével ruházzuk fel a számítógépet.

Egyik kedves olvasónk levelet küldött nekünk. Elmondta, hogy beszélgetés közben felmerült a kérdés, hogy a jászólat létező szó-e. Ezt szerette volna ellenőrizni a helyesírási tanácsadó portálon (helyesiras.mta.hu), amely számára érdekes módon helyesnek ítélte a jászólat alakot. Úgy érvelt, hogy érzése szerint a jászol szó tárgyragos alakja a jászolt vagy jászlat. Lehetséges, hogy a jászólat is a jászol szó tárgyragos alakja lenne? Esetleg más szótőből származik?

Fejlesztő munkatársunk a következőt válaszolta:

Nem először tapasztaljuk, hogy a webeszközök mögött álló számítógépes program mechanikus működése tévútra vezeti a felhasználókat. Jelen esetben is ez történt. A Helyes-e így? eszköz motorja úgy működik, hogy értelmes szavakat próbál keresni a bemeneti karaktersorozatban, és ha a karaktersorozat megfelelő két, a program által ismert szó egymásutánjának, az eszköz úgy „gondolja”, összetételről van szó. A jelen példa esetében a jász (mint népnév) + ól (háziállatok lakóhelye) szavakat véli felismerni, mindezt tárgyesetbe téve: az ól tárgyesete ólat, a jászól „potenciális összetételé” (nyilván nincs ilyen szó) pedig jászólat.
Ezeket a furcsa szóalakokat mind-mind a gépi logika generálja, és semmi közük a valós nyelvhasználathoz. Természetesen a jászol tárgyragos alakja jászlat vagy jászolt.
Mivel nem kifejezetten helyesírási kérdésről van szó (hanem arról, hogy hogy van egy bizonyos szóalak bizonyos esete, ez inkább nyelvhelyesség), nem biztos, hogy a Helyes-e így? a megfelelő eszköz ennek eldöntésére. Való igaz, a portál hosszú távú célja, hogy nem csupán helyesírási, hanem bizonyos nyelvhasználati kérdésekben is eligazítást nyújtson, egyelőre ez meglehetősen korlátozottan működik. (Bizonyos nyelvhasználati kérdésekben, pl. hasonló hangalakú szavak [egyelőre – egyenlőre], nákolás, -ba/-be képes információt adni.)
Összefoglalva tehát: ha bármilyen furcsa szóalakot helyesnek jelöl meg a Helyes-e így?, az esetek jelentős részében a számítógépes logika túlgenerálásáról van szó, semmint valós nyelvhasználatról, s ugyanez áll a helytelen, pontosabban a nem ismert szavakhoz nyújtott – időnként furcsa – javaslatokra, amelyek szintén automatikusan generálódnak.
Tekintve, hogy ezek mennyire zavaróak, félrevezetőek felhasználói szemmel, igyekszünk csökkenteni az ilyen eseteket számát.

Egyébként pedig miért ne lehetne szó a jászok óljáról? :)

A kép forrása: www.panoramio.com.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)