Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Kijött a helyesiras.mta.hu 1.3.7-es verziója

A portálról
2016. december 1. 14:00 | LZS

Megjelent a helyesiras.mta.hu legújabb verziója, szokás szerinti számos hibát kijavítottunk a felhasználói visszajelzések alapján. Lássuk, melyek ezek!

A javítások a két leggyakrabban használt eszközt, a Külön vagy egybe? és a Helyes-e így? eszközt érintették.

Külön vagy egybe? eszköz

A korábban hibásan különírt lágyszárúak (de: lágy szárú növény), illetve széleskörűen (de: széles körű) szavakra most már jó megoldást ad a program. Változott az e-mail-cím helyesírása is, mivel korábban az e-mail cím írásmód volt a helyes, de az AkH. 12. kiadása szerint az utótagokat kötőjellel kapcsoljuk: e-mail-cím. (A rendszer feltünteti a régebbi írásmódot, természetesen magyarázattal ellátva.) Az e-mail ugyanakkor magyaros írásmóddal is írható: ímél, ilyen formában is beírható a Külön vagy egybe? eszközbe, természetesen akkor az összetételi tagok közvetlenül, kötőjel nélkül kapcsolandók: ímélcím.

Korábban nem adott jó megoldást az eszköz a jegyesfotózás, jegyesoktatás szavakra, ezt is javítottuk.

A program ezelőtt nem tudta értelmezni az olyan összetételeket, amelyeknek előtagja nem él önállóan: dörzspapír, kokacserje, dombornyomott, gyógyfürdő (önmagában nem élnek olyan szavak, hogy: *dörzs, *koka, *dombor, *gyógy). Ezeket is javítottuk.

Csak a helyes, különírt formát adja meg immár az eszköz az egy magasságban, ill. az a tekintetben szerkezeteknél.

Helyes-e így? eszköz

Neologizmus (új szó) a már említett, mostanában divatos jegyesfotózás, ezt felhasználói kérésre felvettük a szótárba, ugyanígy a korábban nem ismert campus szót.

Bár nem feladata a Helyes-e így? eszköznek a földrajzi nevek és azok -i képzős alakjának kezelése (erre a célra ott van a Névkereső), felhasználói kérésre mégis felvettük a sydney-i szót, amely az új szabályzat alapján írandó kötőjellel a korábbi sydneyi írásmód helyett. Kérjük azonban felhasználóinkat, hogy földrajzi nevek helyeírásával kapcsolatban bátran forduljanak Névkereső eszközünkhöz, mivel annak adatbázisa számos földrajzi nevet és azok -i képzős alakjait tartalmazza, míg Helyes-e így? eszközünk csak igen korlátozottan tudja kezelni azokat.

Várjuk további visszajelzéseiket!

Címkék: verziók

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)