Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Kinek a pap, kinek a papné

Érdekességek
2016. március 9. 13:00 | KR

Ahogy a legtöbb dolognak, a házassági neveknek is vannak trendjei.

Manapság megfigyelhető, hogy a házasságokban a feleség a saját vezetéknevéhez kötőjellel hozzákapcsolva veszi fel a férje nevét. Ez tűnik a mostani trendnek a házassági neveket illetően. Természetesen ez az idővel változik. 30-40 évvel ezelőtt a legtöbben a -nés formát preferálták, és ritkaságszámba ment mondjuk a vezetéknév teljes cseréje.

Lássuk azonban, hogy a törvény szerint milyen formákban is történhet a házassági nevek felvétele.

A példákban a Thorotzkay Alfréd és Radákovics Frida neveket használjuk (tekintettel a Kovácsokra és Tóthokra).

  • Abban az esetben, amikor a férj megtartja a nevét, a feleség a következő formák közül választhat házassági nevet:
    • A feleség felveszi a férje teljes nevét (vezetéknév, keresztnév) a -né asszonynévképzővel kiegészítve: Thorotzkay Alfrédné.
    • A feleség felveszi a férje teljes nevét (vezetéknév, keresztnév), és -né képzővel teszi hozzá a teljes születési nevét: Thorotzkay Alfrédné Radákovics Frida.
    • A feleség csak a férj vezetéknevét veszi fel, és -né képzővel teszi hozzá a teljes születési nevét: Thorotzkayné Radákovics Frida. A -né képzős formák és a név közé nem teszünk vesszőt.
    • A feleség felveszi a férje vezetéknevét (a sajátját elhagyja), és csak az utónevét kapcsolja hozzá: Thorotzkay Frida.
    • A feleség kötőjelesen felveszi a férje vezetéknevét a kívánt sorrendben, és ahhoz kapcsolja az utónevét: Thorotzkay-Radákovics Frida vagy Radákovics-Thorotzkay Frida.
    • A feleség megtartja az eredeti születési nevét: Radákovics Frida.
  • Abban az esetben, amikor a férj veszi fel a feleség nevét, azt csak úgy teheti, hogy a felesége családneve után illeszti a keresztnevét: Radákovics Alfréd. Továbbá nem lehetséges, hogy mind a feleség, mind a férj a másik vezetéknevét használja.
  • A férj és a feleség azonban egyaránt viselheti a kötőjelezett családi nevet, de ugyanabban a sorrendben kell lenniük: Thorotzkay-Radákovics Alfréd, Thorotzkay-Radákovics Frida vagy Radákovics-Thorotzkay Alfréd és Radákovics-Thorotzkay Frida.

Néhányan azt gondolják, hogy a T. Radákovics Frida vagy a Thorotzkayné R. Frida hivatalosan elfogadott forma, azonban ezek csupán nem hivatalos, rövidített névformák, a jogi előírásoknak nem felelnek meg.

Ezt még kiegészítenénk azzal, hogy dr. előtagot, amennyiben a feleség címe, a férj semmilyen formában nem veheti fel, azonban a feleség a következő formákban használhatja a férje doktori címét:

Dr. Thorotzkay Alfrédné, dr. Thorotzkay Alfrédné Radákovics Frida, dr. Thorotzkayné Radákovics Frida. A szabályt az indokolja, hogy a névből ki kell hogy derüljön, kié a doktori cím.

Amennyiben a doktori cím a feleséghez tartozik, neve a következőképpen alakulhat:

Thorotzkay Alfrédné dr., Thorotzkay Alfrédné dr. Radákovics Frida, Thorotzkayné dr. Radákovics Frida, dr. Thorotzkay Frida, dr. Thorotzkay-Radákovics Frida, dr. Radákovics-Thorotzkay Frida.

Amikor mindketten doktori címet viselnek, a nevek a következőképpen alakulhatnak:

Dr. Thorotzkay Alfrédné dr., dr. Thorotzkay Alfrédné dr. Radákovics Frida, dr. Thorotzkayné dr. Radákovics Frida, dr. Thorotzkay Frida, dr. Thorotzkay-Radákovics Frida, dr. Radákovics-Thorotzkay Frida.

Az akadémiai helyesírási szabályzat 12. kiadásának egyik változása, hogy a 11. kiadástól (159. pont) eltérően nem tartalmazza a házassági nevekre vonatkozó jogi előírásokat, mivel ezekről nem a helyesírási szabályzat rendelkezik.

A kép forrása: baratno.com.

Címkék: tulajdonnevek

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)