Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Kovácsnek és Fehérnak bizonyára ez is tetszeni fog

Nyelvészet és helyesírás
2015. október 27. 11:00 | Falyuna Nóra

Cikkünkben röviden áttekintjük, miként kerülnek egymással harmonikus viszonyba a magánhangzók.

Mostanában tapasztalható az, hogy a Facebook esetenként ragozza a szavakat, neveket. Emiatt találkozhatunk olyan szerkezetekkel, hogy Fehérnak ez tetszik; Kovácsnek ez tetszik stb. Nézzük át, mit is kellene a Facebooknak megtanulnia ahhoz, hogy az elkövetkezőkben helyesen végezze a ragozást.

A magyar toldalékok lehetnek egy- vagy többváltozatúak. A magánhangzó-harmónia (másként: magánhangzó-illeszkedés) következtében a legtöbb változat a magánhangzó minőségében különbözik: -ban/-ben, -tól/-től, -hoz/-hez/-höz, -kozik/-kezik/-közik, -nak/-nek, -ra/-re stb.

A magánhangzó-illeszkedés a hangrenddel áll összefüggésben. A szavak hangrendje lehet magas (teniszütő,beszéd, Enikő), mély (autó, csónak, Anna) vagy vegyes hangrendű (liba, templom, létra, hangrend). Az illeszkedés törvénye a toldalékos szavakra vonatkozik:

  1. Az egyalakú toldalékok nem illeszkednek: egykor, kettőkor, tizenháromkor, egyig, kettőig, tizenháromig.
  2. A kétalakú toldalékok a hangrend szerint illeszkednek: mély hangrendű szóhoz a mély hangrendű toldalékváltozat kapcsolódik (autóba, csónaknak, Kovácsnak), a magas hangrendű szóhoz magas hangrendű toldalék (teniszütőre, beszédbe, Fehérnek), de nyelvtörténeti okokból a híd és a nyíl szavunk például mély hangrendű toldalékot kap: hídnak, nyílnak (szemben például a vízzel, amely ragosan víznek). – A vegyes hangrendű szavak esete egy picit összetettebb. Ha a szó magyar, vegyes hangrendű és egyszerű, akkor mély hangrendű toldalék járul hozzá (libának, templomban, létrára), ha összetett, akkor a toldalék az utótag hangrendjéhez igazodik (hangrendnek). Ha a szó idegen szó, akkor az utolsó szótag határozza meg a toldalék hangrendjét (parfümmel). Megfigyelhető azonban ingadozás olyankor, amikor az idegen eredet már nem érezhető (fotelben ~ fotelban).
  3. A háromalakú toldalékok nemcsak a hangrend, hanem az ajakműködés szempontjából is igazodnak a szóhoz (egyhez, kettőhöz, tizenháromhoz).

További olvasnivaló:

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es-irodalom/magyar-nyelv/magyar-nyelv/a-maganhangzok-egymasra-hatasa/illeszkedes

A kép forrása: www.bustimeacoach.hu

Címkék: magánhangzók

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)