Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Mazsolát mindenkinek!

Hírek, ismertetők
2013. december 6. 14:00 | KR

A helyesírási tanácsadó portál mellett számos eredménye van az MTA NyTI-ben folyó nyelvtechnológiai kutatómunkának. A Mazsola eszközzel például az igékhez kapcsolódó szavak között keresgélhetünk.

A Mazsola eszköz és az erre épülő weboldal Sass Bálint, a NyTI munkatársának doktori disszertációjához kapcsolódó kutatásai alatt készült el. A fejlesztés 2006–2009 között zajlott, és azóta, regisztráció után, hozzáférhető a corpus.nytud.hu/mazsola oldalon.

Ez a lekérdezőeszköz a magyar igék bővítményszerkezetének vizsgálatára szolgál.

A bővítmények az ige mellett megjelenő ki/mit/mivel/miről/hol? stb. kérdésre válaszoló ragos szavak, amelyek az ige által megadott esemény szereplőit, körülményeit adják meg (elkövet + 'valamit', pl. bűnt, futott + 'valahogyan', pl. gyorsan).

Bizonyos bővítmények az igéhez szorosan kapcsolódva szókapcsolatot alkotnak vele (vállat von).

A Mazsola lekérdezőeszköz a Magyar Nemzeti Szövegtár – amelyről egy előző posztunkban már olvashattak – (összeválogatott és nyelvészeti szempontból elemzett szövegek összessége) korpuszon alapul, azaz ebben a szöveggyűjteményben lehet rákeresni gyakran előforduló igei bővítményszerkezetekre. A keresést többféleképpen állíthatjuk be (pl. csak olyan bővítmények, amelyek tárgyesetben vannak).

Az eszköz amellett, hogy nagyon érdekes eredményekkel szolgál a magyar anyanyelvűeknek, hasznos lehet a nyelvtanításban is. Gondoljunk csak az olyan szerkezetekre, amelyek szó szerint egészen mást jelentenek, mint amit valójában (véka alá rejt valamit, fent hordja az orrát stb.)! A magyar nyelv sok ilyen jellegű szerkezetet tartalmaz, használatuk pedig gyakorlatilag elkerülhetetlen, ami igencsak megnehezíti a magyar nyelvet tanulók dolgát.

Címkék: adatbázis

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)