Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Nyelveink veszélyben

Érdekességek
2014. szeptember 30. 12:00 | KR

A nyomtatott sajtó megjelenése sok nyelv pusztulását idézte elő. Vajon az internet is ilyen hatással lesz nyelveinkre?

Az Európai Unió az egyik leggazdagabb kulturális értékeként kezeli Európa nyelveit. Mégis megfigyelhető bizonyos nyelvek dominanciája a digitális világban. Bizonyára sokan hallottuk már napjaink szállóigéjét, hogy „ami nincs fent YouTube-on, az meg sem történt, amit nem talál a Google, az nem is létezik, és aki nincs fenn Facebookon, az nem is ember”. Természetesen ez kissé túlzásként hathat, de rámutat egy bizonyos tendenciára.

Kornai András a PLOS ONE (online tudományos folyóirat) október 22-én megjelent Digital language death (Digitális nyelv­halál) című cikkében foglalkozott a különböző nyelveken zajló digitális kommunikációval (fórumok, Facebook, Wikipédia stb.), amely alapján felmérte, hogy melyik nyelv milyen mértékben van veszélyben, mennyire fenyegeti a digitális kihalás. Arra a következtetésre jutott, hogy a nyelvek 95%-a digitálisan halott. A magyar szerencsére nincs fenyegetve – a tévhitekkel ellentétben –, hiszen mi magyarok azt használjuk cseteléskor, a fórumonkon, továbbá azt is elmondhatjuk, hogy a magyar Wikipédia a 19. legnagyobb, megelőzve sok más nagy nyelvet, mint a török, a dán vagy a román.

Mit tehet tehát a Nyelvtudományi Intézet és a nyelvtechnológia a nyelvek (digitális) halálának megelőzéséért?

Az intézet több futó és már befejezett projektje is arra irányul, hogy olyan nyelveknek adjon digitális támogatást, amelyek nemcsak digitálisan, de amúgy is a veszélyeztetett nyelvek között szerepelnek. Ilyen projekt páldául az INNET. Ennek célja kulturális és nyelvi archívumok létrehozása, amelyek segítséget nyújtanak a veszélyeztetett nyelvek kutatóinak. Továbbá az OTKA és a Finn Akadémia közös pályázata, amelyben finnugor nyelvek Wikipédia-szócikkeit és egyéb online tartalmakat használunk fel szótárak és oktatási anyagok létrehozására.

A nyelvtechnológia tehát egyfajta támogató technológia, amely olyan alapszintű eszközök és szolgáltatások hátterében működik, mint az okostelefonok, szövegszerkesztők (helyesírás), televíziók (hangvezérlés), internet (keresés), szótárak és fordítóprogramok stb. Emellett segíthet a nyelvi gátak ledöntésében, támogatva a szabad és nyilvános nyelvhasználatot.

A posztban használt források Kornai András cikke és A magyar nyelv a digitális korban című kiadvány.

A témáról olvashatnak még a Nyelv és Tudomány cikkében.

A kép forrása: blog.blackboard.com.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)