Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Nyelvtörő felszólítás

Közönségszolgálat
2015. április 28. 13:00 | LZS

Azért igyál vizet, hogy ne csukolj. – Jó ez így? Önök hogy mondanák?

Egy kedves olvasónk is erre volt kíváncsi: mi a csuklik ige felszólító módú alakja. „A bűzlik, foszlik, botlik hasonló szerkezetűek – írja olvasónk. – Azt sejtettem, azért szólíthatunk fel velük nehezen, mert nem igazán lehet »szót fogadni«, lévén ezek inkább történést, és nem cselekvést kifejező igék.” – Olvasónk megemlíti továbbá az esik igét, amely szintén történést fejez ki, mégis nyugodtan mondhatjuk: ne ess el. Ugyanígy: oszolj, (ne) botolj – ezek az ikes igék használatosak felszólító módban, és egyáltalán nem hangzanak furcsán. Mi lehet ennek az oka?

A tanácsadó szolgálat munkatársa a következő magyarázattal szolgált:

A csuklik igének, és még mintegy 70 más hasonló (csuklik típusú) igének felszólító módú (állító és tagadó) alakjaiban és néhány származékában zavaró mássalhangzó-torlódás jelentkezik: sikljon/sikljék, csukljon, hámljék, rémljen stb. Ilyenek általában a további -lik végű igék: botlik, ízlik, sejlik, siklik, vedlik stb; valamint a -zik végű igék: érzik, habzik, lélegzik, virágzik stb.
Általában azt mondhatjuk, hogy a nehézkes kiejtési, de egyébként szabályos alakokat elkerülendő, az ilyen igék kérdéses alakjaiban (1) vagy a teljesebb tőváltozat alkalmazása lehet a megoldás: bicsakoljon, bomoljon, csukoljon, sikoljon (bár ezek meglehetősen szokatlanok a mai nyelvhasználatban), (2) vagy alkalmanként körülírással lehet élni: ne csukoljon helyett hagyja abba a csuklást, ne porzzon helyett ne verjen port stb.

A kép forrása: www.szeretlekmagyarorszag.hu.

Címkék: igék

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)