Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Ön kifejez, és? Az önkép alakítása önképekkel II.

Érdekességek
2014. szeptember 12. 11:00 | Falyuna Nóra

Előző cikkünkben a selfie jelentését vettük górcső alá. Most nézzük meg, hogyan alakulnak angol származékai!

A már tárgyalt jelentésbeli változások nemcsak a selfie-t, hanem származékait is érintik. Például a welfie (workout + selfie) nemcsak ’edzőteremben készített selfie’ lehet, hanem ’esküvőn készített selfie’ is (wedding + selfie); a melfie lehet ’anyával készített selfie’ (mother + selfie, mother-and-child-selfie), vagy ’tükörből készített selfie’ (mirror + selfie); a gelfie pedig lehet ’edzőteremben készített selfie’ (gym + selfie), ’szemüvegben készített selfie’ (glass + selfie), ’nagymamával készített selfie’ (granny + selfie), valamint ’1) kertben vagy 2) a kertről készített selfie’ (gardening + selfie) megnevezése, illetve a több embert ábrázoló group selfie rövidítése is.

Az említett példák szóösszerántással keletkezett kifejezések. A szóösszerántás a szóalkotásnak azon módja, amely esetében egy szó elejét egy másik szó végével „összerántjuk”.

Vannak olyan származékok, melyekben a selfie-nek kisebb része ismerhető föl, például a több embert ábrázoló youie, usie, couplie kifejezésekben. Ezek esetében fölmerülhet a kérdés: szóösszerántással keletkezett, vagy a selfie-ben is megjelenő, angol -ie kicsinyítő képzővel megalkotott kifejezésekről van-e szó? – Hasonló a kérdés a bifie ’bikiniben készített selfie’ esetében is, amely vagy a bikini + selfie összerántásának eredménye, vagy pedig a selfie -fie végződését tévesen képzőként használva, szóképzéssel megalkotott kifejezés. Tekintve, hogy a származékok magukban hordják a selfie fogalmi jegyeit, valószínűbbnek tűnik a szóösszerántás lehetősége.

Szóösszerántáson és potenciális szóképzésen túl találni példát szóösszetételekre is: petselfie ld. pelfie ’1) állattal vagy 2) állatról készített selfie’; illetve szócsoportra, melynek utótagja a selfie: wedding selfie ld. welfie, gardening selfie ld. gelfie.

A kép forrása: http://szuperblog.hu.

Címkék: idegen szavak

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)