Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Ön kifejez, és? Az önkép alakítása önképekkel I.

Érdekességek
2014. szeptember 2. 9:00 | Falyuna Nóra

Nem kétséges, hogy a virtuális szféra rengeteg lehetőséget kínál új fogalmak és kreatív nyelvjátékok megalkotásához. A közösségi média aktuális divatja, a selfie a nyelvészet szempontjából is izgalmas jelenség.

A selfie (self ’önmaga’ + -ie kicsinyítő képző) az Oxford Dictionaries alapján olyan fotó, amelyet valaki önmagáról készít, jellemzően okostelefonnal vagy webkamerával, azzal a céllal, hogy azt megossza a közösségi médián keresztül.

A szó jelentése időközben már változott: 1) bármilyen fényképezésre alkalmas eszközzel el lehet készíteni; 2) egy selfie-n szerepelhet több ember is; valamint 3) nem is feltétlenül készítőjét ábrázolja: lábról, könyvről, dekoltázsról is lehet lőni egy selfie-t.

Ezek alapján kialakulni látszik a szónak olyan jelentése, amely egy előnyösen beállított, és a közösségi médián keresztül megosztott fotóra utal, amely valamire irányítani igyekszik a figyelmet, illetve a jó benyomás kialakítását, valamint a valamivel való azonosítást és azonosulást szolgálja – tehát az önkép alakításának eszköze.

Ezt mutatják azok a kifejezések is, melyek megalkotásában részt vesz, például: welfie (workout + selfie) ’edzőteremben készített selfie’; drelfie (drunken + selfie) ’részegen készített selfie’; suglie (selfie + ugly) ’selfie, amelyen direkt csúnya arcot vág készítője’; belfie (butt + selfie) ’a készítő fenekéről készített selfie’; shelfie (shelf + selfie) ’1) könyvespolc előtt készített vagy 2) (csak a) könyvespolcot ábrázoló selfie’; helfie (hair + selfie) ’a készítő hajáról (a készítő arcával vagy anélkül) készített selfie’. A kifejezések további alkotóelemei arra vonatkoznak, amelyet a készítő hangsúlyozni, vagy amivel önmagát identifikálni, a róla kialakított képet befolyásolni igyekszik.

Azok a selfie-k, melyeken a készítő többedmagával szerepel: youie (you + selfie), usie (us + selfie), group selfie, multi-people-selfie, couplie (couple + selfie), és külön megnevezéssel a relfie (relationship + selfie) ’kedvesünkkel készített selfie’, általában a megjelenített kapcsolat milyenségét dokumentálják, azzal együtt ugyanúgy az önkép alakítását és a benyomáskeltést szolgálják.

A jelenség magyar megnevezése még nem állandósult, leggyakoribb megnevezések az eredeti selfie, az önfotó, önkép, önfénykép, illetve önportré. A selfie írásmódja is ingadozik még: selfie vagy szelfi.

Szóösszetételekben, és szókapcsolatokban nálunk is megjelenik: VOLT-szelfi ’a VOLT fesztiválon készített selfie’; lábszelfi ’a készítő lábát vagy cipőjét ábrázoló szelfi’; mell-szelfi, cici-selfie ’1) a készítő mellét, dekoltázsát hangsúlyozó, vagy 2) csak a készítő mellét ábrázoló szelfi’; kacsaszáj selfie ’önfotó, melyen a készítő csücsörít’; a popsi-szelfi pedig a belfie magyar megfelelője.

A hozott példákon túl voltaképpen bármilyen szerkezetben megjelenhet (születésnapi szelfi, fagyizós szelfi stb.) – hiszen benyomáskeltésre és önkifejezésre mindig adódik lehetőség.

A cikkben bemutatott példák egyaránt adatolt (tehát a normáknak nem feltétlenül megfelelő) írásmódjukkal, illetve az aktuálisan használt jelentésükkel szerepelnek. A selfie, illetve származékai helyesírását érintő kérdéseknek, valamint további példáknak és értelmezéseknek külön posztot szentelünk.

Önök milyen szelfikkel találkoztak eddig?

A szerzőről:

Falyuna Nóra a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának terminológia mesterszakos hallgatója. Főbb irányultsága a kognitív nyelvészet. Érdeklődési területe elsődlegesen a fogalomalkotás, a jelentésképzés, illetve kiemelten a fogalmi metaforák témaköre, valamint a szemantika és a pragmatika tárgykörei.

Címkék: idegen szavak

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)