Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Egy ritkán használt képzőről

Érdekességek
2015. április 9. 10:00 | KR

Kerekded gyermek édesdeden alszik. Néhány gondolat a -dad, -ded képzőről.

Kedves olvasóink sokszor minket is meglepnek a magyar nyelv iránti szokatlan érdeklődésükkel. A következő kérdést is egy kíváncsi felhasználónktól kaptuk.

Akad a magyarban egyfajta képzői minőségében a -ded szóalakító tag. Ilyen képzett szavak például a gyermekded, kerekded, kisded. Továbbiak ebből a körből most nem jutnak eszembe. A kérdésem az volna, hogy létezik-e ennek mély hangrendű párja, azaz dolgozott-e valaha nyelvünk -dad képzői formával? Sokáig gondolkodtam, de egyet sem tudtam fellelni, felidézni.

Ehhez tanácsadónknak is különböző forrásokhoz kellett fordulnia. Ennek során a következő „felfedezéseket” tette:

Igen, a -dad, -ded névszóképzőt új származékok képzésére ma már legfeljebb kivételesen használjuk. Egyfelől kicsinyít: kisded (’kicsiny gyermek’), édesdeden alszik, kisded fészek (kicsiny) stb., másfelől hasonlítást fejez ki: tojásdad, gyermekded, kerekded.
A magyar nyelv szóvégmutató szótára (Akadémiai Kiadó, 1969) a következőket tartalmazza: gyermekded, kerekded, édesded, kisded, gömbölyded.
Mély hangrendű és a mai köznyelvben használatos ma már csak a tojásdad, az említett szótárban is csupán ezt az egyet találjuk.
Régi és/vagy irodalmi nyelvi példák vannak még. Így például: „Az a magasdad gömbölyű tető” (’a kalap’) (Arany János), „a bajusztörlő, tuskódad kezet” (József Attila).

Önök tudnak még példát a mély hangrendű változatra?

A kép forrása: www.mindmegette.hu.

Címkék: szóképzés

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)