Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

A szaknyelvi helyesírások mint alrendszerek

Érdekességek
2014. május 13. 11:00 | LZS

A közönségszolgálathoz, illetve a portálhoz érkezett olvasói levelek között gyakran találkozunk olyan kérdésekkel, amelyek bizonyos szakterületek speciális fogalmainak helyesírására vonatkoznak.

Blogbejegyzésünk az általános és a szaknyelvi (pl. kémia, geológia, orvostudomány, mérnöki tudományok stb.) helyesírások egymáshoz való viszonyát járja körbe.

Legelőször fontos tisztázni egy bizonyos tévhitet. Olvasóinktól gyakran hallani ilyesféle kijelentéseket: „Egybe kell írni, ez egy szakzsargon.” „Létezik olyan magasabb rendű szabály, mely szerint szakszövegek esetén el lehet térni az általános (köznyelvi) helyesírási szabályoktól.”

Az ilyen megállapítások azonban tévesek!

Az Akadémia régóta törekszik a magyar helyesírás egységességének megteremtésére, ebbe beletartozik az is, hogy az általános és a szaknyelvi helyesírások egységben legyenek egymással, ne mondjanak ellent egymásnak. A szaknyelvek nem külön nyelvek, hanem a magyar nyelv részei, így a szakmai helyesírások sem külön helyesírások. A szaknyelvi helyesírások tehát nem mondanak ellent az Akadémia állásfoglalásának, azokkal teljes összhangban vannak, és nem átírják, hanem ráépülnek az általános helyesírási szabályokra, kibővítik azokat.

Speciális szaknyelvi helyesírási szabályokról például a kémiai és az orvosi szaknyelvek esetén beszélhetünk. A szerves kémiai vegyületek nevének tagolása például úgy történik, hogy az előtagok mindig kötőjellel kapcsolódnak az alapvegyület nevéhez (pl. formil-ecetsav), de néhány kivételes előtagot egybeírunk (pl. allo-, ciklo-, hidro- stb.). – Az orvosi nyelvben sokszor nehéz eldönteni, hogy idegenesen (görög–latin) vagy magyarosan, kiejtés szerint írjuk a szakszavakat. Az MTA javaslata szerint ilyenkor figyelembe kell venni azt, hogy kinek írunk: orvos olvasóknak vagy nem szakmabelieknek. Emellett azt is érdemes mérlegelni, hogy az adott szó mennyire tekinthető a köznyelvben meghonosodottnak.

Más szakterületeken kevésbé jellemzőek a speciális szaknyelvi szabályok, például a mérnöki tudományoknál.

Megjegyzendő, hogy pontosan a speciális szabályok miatt nem képes a helyesírási tanácsadó portálunk szaknyelvi (kémiai, orvosi…) kérdésekben helyes választ adni. Ehhez ugyanis újabb szabályokkal kellene kibővíteni a rendszert, fel kellene tudni ismerni az orvosi szavakat, vegyületneveket.

Végezetül pedig, ha bizonytalanok vagyunk egy szakkifejezés helyesírásában, lapozzuk fel a szaknyelvi helyesírási szótárat vagy kérjünk segítséget az illetékesektől (pl. a közönségszolgálattól).

Címkék: szaknyelvek

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)