Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Tudomány-népszerűsítés a Csodák Palotájában

Hírek, ismertetők
2016. február 12. 12:00 | LZS & KR & FN

Remekül sikerült a február 9-én tartott „Sokszínű nyelvi ismeretterjesztés” című előadás a CsoPában.

A Csodák Palotájában működö Tudományos CsoPa Café rendezvénysorozatra meghívást kapott a Helyes blog szerkesztőcsapata, hogy részletesen beszámoljanak nyelvi ismeretterjesztő tevékenységükről.

A tudomány-népszerűsítő programsorozat ötletgazdája és koordinátora, dr. Paszternák András egy kötetlen beszélgetéssel indította az estét. Felvetette, hogy a Helyes blog, illetve a Facebook-oldal szerkesztői olyan szerepet töltenek-e be, mint annak idején Grétsy László tanár úr népszerű nyelvi ismeretterjesztő műsora, az Álljunk meg egy szóra!. A szerkesztők azt válaszolták, hogy ‒ bár már csak koruknál fogva sem pályázhatnak erre a címre, tekintve hogy mindhárman pályájuk elején járnak ‒ bevallott céljuk a nyelvészet népszerűsítése és a hétköznapi emberekkel történő kommunikáció.

A beszélgetés során megtudhattuk, hogy miért jelezték a helyesírás-ellenőrzők „csúnya szóként” a szarvas szót, betekintést nyerhettünk abba, hogy egy terminológusnak mennyire kell beleásnia magát egy adott szakma berkeibe, valamint hogy mivel telnek egy pragmatikakutató napjai. Emellett röviden arról is beszéltek a nyelvészek, hogy mi indította el őket ezen a pályán.

A portál interaktív bemutatása mellett a bloggerek meséltek a Helyes blogról, majd a posztok születésébe – kezdve az ihletődéstől, egészen a megjelenésig – is betekintést engedtek. Továbbá ízelítőt kaptunk a 12. kiadás változásainak megvalósításából is.

A előadásból inkább egy jó hangulatú beszélgetés kerekedett ki, ahol minden résztvevő elmondta véleményét általában a helyesírásról, az oldalról, vagy éppen a 12. kiadás változásairól. A szerkesztőcsapat pedig lehetőségeihez képest válaszolt a kérdésekre, és arra buzdította a hallgatókat, hogy bátran használják a portált, olvassák a blogot és keressék meg a csapatot, ha további kérdéseik merülnek fel.

A remek lehetőséget még egyszer szeretnénk megköszönni a program koordinátorának, dr. Paszternák Andrásnak. Azoknak pedig, akik lemaradtak az eseményről, jó hírrel szolgálunk, mivel az előadásról felvétel készült, amely hamarosan megtekinthető lesz ezen a linken.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)