Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Új szabályzat: változások portálunkon

A portálról
2015. szeptember 3. 15:00 | helyesiras.mta.hu

A mai nyilvános bemutatót követően a portál is frissül az új szabályokkal.

Ma délelőtt 10-kor bemutatták az akadémiai helyesírási szabályzat legújabb változatát (12. kiadás). Bár a szabályzat már a boltokban van, és sok helyen írtak is róla – pl. a Nyesten, az Indexen – a hivatalos bemutató mára, szeptember 3-ára volt kitűzve. Lovász László, az Akadémia elnöke megköszönte a Bizottság kitartó munkáját, az új szabályok kapcsán pedig elmondta, hogy a 12. kiadás megengedőbb, mint az előző volt.

Prószéky Gábor, a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság elnöke beszédében különösen hangsúlyozta a helyesírás nyelvi norma mivoltát. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyesírási szabályzat egyfajta ajánlás, amelynek betartása előnyökkel jár a társadalmi érintkezés során, de nem kötelező.

A változások zöme nem szabályt, hanem egyes szavak helyesírását érinti, ezért nincs sok radikális újdonság, ami nem is szükséges – érvelt a bizottsági elnök –, mivel az csak megnehezítené a mindennapi írásgyakorlatot.

Fejlesztőcsapatunk már a szabályzat megjelenése előtt megkezdte a portál frissítésének a munkálatait, és örömmel jelentjük, hogy a bemutatóra már az új szabályokkal frissített változatot használhatja közönségünk.

A frissítés a következőket jelenti: Az Akadémiai Kiadó jóvoltából az új szabályzat nálunk is megtalálható már. Az alkalmazott szabálypontok pedig már a javaslatoknál is láthatók: a portál minkét szabályzat szerinti javaslatokat megjeleníti addig, ameddig a 11. kiadás még érvényben van, azaz 2016. szeptember 1-jéig (Ivett + tel, 2015-09-01, viasz + szerű, divat + lap + szerkesztési).

Természetesen az első időben előfordulhatnak még pontatlanságok, hiányosságok, melyekre vonatkozó észrevételeket szívesen fogadunk, hogy ezeket minél hamarabb kijavíthassuk.

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)