Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Kijött a helyesiras.mta.hu 1.3.10-es verziója

A portálról
2017. április 13. 13:30 | LZS

Ismét frissült a helyesiras.mta.hu portál.

A felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan frissítjük, javítjuk a helyesiras.mta.hu portált. A leggyakrabban használt két webeszköz a Helyes-e így? és a Külön vagy egybe?, a javítások nagy része ezt a két programot érinti, de kiegészítettük a Dátumok eszközt is.

Nézzük meg, milyen javítások történtek.

Külön vagy egybe?

Hibás megoldást adott a program a horgászjegy és a géplakatosmunka szavakra, mivel a bennük szereplő foglalkozásnév miatt (horgász, géplakatos) különírandó főnévi jelzős szerkezetként értelmezte azokat, holott nem arról van szó.

Javítottuk a baktériumszuszpenzió szóra adott megoldást: korábban a szuszpenzió szót összetételnek érzékelte a rendszer (szusz + penzió), emiatt tévesen alkalmazta rá a szótagszámlálás szabályát, holott nem kell, mivel csak kéttagú összetétel: baktérium + szuszpenzió.

További javított szóalakok: automata váltó, fél áron, három-négy évente, árbócrúd.

Új szabályt készítettünk, így most már jó megoldást ad a rendszer a még több, még okosabb, még + {középfokú melléknév} szókapcsolatokra.

Helyes-e így?

Felvettük az adatbázisba a következő szavakat: retró, hipoklorit, organigram, spré.

A naptár szónak a naptárak mellett létezik naptárok alakváltozata is, ezt korábban helytelennek jelölte a program, de természetesen nem az, ezt javítottuk: most már helyes alaknak fogadja el.

Javítottuk: *foghíjjak – helytelennek jelöli, helyette a helyes foghíjak alakot javasolja.

Az *ésszerű alaknál jelöli a program, hogy csak a 11. kiadás szerint volt helyes, a 12. szerint nem.

Dátumok

Bővítettük a leggyakrabban használt toldalékolt alakok listáját. Bekerültek az alábbi formák is: 2017/18. évi, 2017–18. évi, 2017/2018. évi, 2017–2018. évi.

Köszönjük a visszajelzéseket, hibajelentéseket, s a továbbiakban is várjuk őket.

Címkék: verziók

(Disqus hozzászólások kikapcsolva a htp-devel.nytud.hu szerveren.)